‘MORAMO BITI OPREZNI‘

Prvi čovjek SOA-e priznao da postoje vanjske sile koje žele utjecati na izbore: ‘Širi se utjecaj kroz Srbiju...‘

Od drugog mjeseca prošle godine i agresije na Ukrajinu upaljeni su nam svi senzori, kaže Daniel Markić o sigurnosti u zemlji

Daniel Markić, ravnatelj SOA-e

 Davor Pongracic/Cropix

Šef SOA-e Daniel Markić otkrio je za Dnevnik Nove TV kakve probleme Hrvatska ima sa Srbijom, ali i hoćemo li imati pojačane mjere sigurnosti u doba adventa. Osvrnuo se i na sigurnost u Hrvatskoj te odgovorio na pitanje trebaju li građani strahovati.

"Ne trebamo strahovati niti se građani trebaju bojati. Osobna sigurnost građana najveća je u EU, tu smo na samom vrhu iako mi više volimo gledati gdje smo na dnu".

Upitan je i hoće li se povećati razina sigurnosti u vrijeme adventa i većeg okupljanja građana.

"Posebice od drugog mjeseca prošle godine i agresije na Ukrajinu upaljeni su nam svi senzori. Moramo biti na oprezu, to je posao službe i policije, ali naši građani mogu biti mirni i sigurni", rekao je šef SOA-e.

Otkrio je i kolika su nam prijetnja ekstremističke skupine u BIH.

"Nadgledamo susjedstvo godinama kao što znate i dobro poznajemo pitanje islamskog terorizma. Uostalom, mi smo prvi komunicirali brojke koje su zadnjih tjedana reaktualizirane. Znamo da se oko 1000 ljudi otišlo boriti u Siriju i Irak. Barem jedna trećina se vratila. Možemo dodati ljude koji su frustrirani što nisu išli tamo i žele nešto potencijalno napraviti. Tako da to shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je Markić.

Bilo je i propucavanja na Kosovu. Markić odgovara koliko nesigurna situacija u regiji utječe na sigurnost Hrvatske.

"Utječe. Znamo da Srbija živi u konstantnom izvanrednom stanju. Dolaze izbori u Srbiji i možemo očekivati da će se to povećavati. Kosovo služi za jedno uobičajeno izvanredno stanje, možemo očekivati sad vrlo skoro da će Hrvatska postati tema u Srbiji i da će se odnosi zaoštriti".

Otkrio je i kako kontrolirati broj ilegalnih migranata koji se udvostručio.

"Hrvatska se nalazi na granici EU i na nju je pao težak teret. Naša policija dobro se nosi s tim problemom. Ne možemo to sami riješiti, te migrantske valove koji dolaze iz Turske, neki i iz Srbije te BIH jer i dalje imaju bezvizne režime s pojedinim zemljama. Moramo utjecati na to da se to ukine".

Odgovorio je i na pitanje jesmo li dobili metu na čelo onakvim glasanjem u UN-u.

"Nismo dobili metu na čelo. Mi u našem postupanju uvijek uzimamo u obzir koja je naša vanjska politika i ništa tu izvanredno nećemo poduzeti", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Što se tiče kibernetičke sigurnosti, Markić otkriva ima li novih napada i jesu li se oni povećali u zadnje vrijeme.

"Da, jesu. Prošle godine bilo je 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada, ove godine već 28 tako da je nužno da dalje gradimo našu obranu".

Ulazimo u superizbornu godinu. Šef SOA-e komentirao je je li bilo utjecaja izvana.

"Naravno da možemo očekivati utjecaj određenih zemalja. Moramo biti oprezni, pa i vi mediji".

Odgovorio je i na pitanje u kojem smjeru idu ti utjecaji.

"Možemo ponovno spomenuti Srbiju jer je ona baza za ruske medije. Platforma koja može širiti svoj utjecaj kroz naše susjedstvo, ali i drugi akteri u svijetu željni su utjecati na izbore".

Na pitanje idu li i financijskim putem, odgovara: "Financijskim putem - to je drugo pitanje. Kad bi se to dogodilo, to je pitanje za DORH i policiju. Dosad nije bilo toga", zaključio je Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:48