StoryEditor
JUTARNJI OTKRIVA

PRVI DETALJI REVIZIJEVidoševićev ured u tri godine nadarove potrošio 19 milijuna kuna

Kupovanje skupocjenih vina, nabava nepotrebne informatičke opreme, varanje na putnim nalozima...
 Bruno Konjević/CROPIX

Na izvlačenje novca, fiktivni računi, sukob interesa, kupovanje skupocjenih vina, nabava nepotrebne informatičke opreme, varanje na putnim nalozima... - sve to i više od toga pobrojala je Državna revizija u svom izvješću o Hrvatskoj gospodarskoj komori za razdoblje od 2011. do 2013., kada joj je na čelu bio Nadan Vidošević.

Bivši dugogodišnji čelnik HGK priveden je u studenom prošle godine, a iz Remetinca je izašao pet mjeseci poslije. Tereti ga se da je zajedno s pročelnicom svog ureda Zdenkom Peternel i Davorom Komeričkim sudjelovao u izvlačenju oko 32,9 milijuna kuna iz HGK preko tvrtke Igora Premilovca, Remorker, po kojoj je afera i dobila ime.

Nakon USKOK-a, sada je i Državna revizija otkrila brojne nepravilnosti zbog kojih je dala nepovoljno mišljenje.

Fiktivne fakture

Dio izvješća odnosi se i na sumnju da su se isplaćivale fiktivne fakture Davoru Komeričkom iz afere Remorker, odnosno njegovoj agenciji za izložbe BeCROative, a neki su se poslovi plaćali i više puta. Revizija je utvrdila da je za tu izložbu od 2011. do 2013. potrošeno čak 25 milijuna kuna.

Poslovi su se ugovorali izravno, a pojedine usluge - primjerice one za izložbu Dječje zone u Varšavi i za troškove osoblja i prijevoza izložbe u Pariz - plaćene su više puta.

Također, u izvješću se spominje i sukob interesa. Riječ je o prezentaciji hrvatskih vina u Londonu 2012. i Krakovu 2013. Za te je dvije prezentacije tvrtki Saše Špiraneca plaćeno 1,2 milijuna kuna.

Istodobno, Špiranec je i predsjednik Odbora za sajmove, marketing i međunarodnu suradnju Udruženja vinara pri HGK, pa revizija smatra da je riječ o sukobu interesa.

U izvješću stoji i to da je HGK u zadnje tri godine otpisivao dugove tvrtkama, a vlasnik jedne od tvrtki tada je bio i član Upravnog odbora HGK. Njemu je otpisano 51.400 kuna, a neki su dugovi otpisani i za tvrtke koje dobro posluju. Samo u 2013. za 136 tvrtki otpisano je tri milijuna kuna.

U vrijeme vladavine Nadana Vidoševića varalo se i na putnim nalozima. Tako je Damir Pinjatić, direktor predstavništva HGK u Kotoru u Crnoj Gori, oštetio Komoru za 57.240 kuna. Njemu je na ime dnevnica u tri godine isplaćeno 80-ak tisuća kuna za putovanja iz Crne Gore u Hrvatsku.

Revizija je izračunala da mu je dnevnica trebala iznositi 30 eura, međutim on je jedne godine naplatio dnevnicu 170 eura, druge 79 eura, a 2013. godine 63 eura. Ukupno je na službena putovanja u tri godine HGK potrošio čak 24,4 milijuna kuna.

Skupa žestoka pića

Još više novca potrošeno je na reprezentaciju: čak 33,3 milijuna kuna. Većina tog iznosa, odnosno 19 milijuna kuna, utvrdila je revizija, odnosi se na kupnju skupocjenih vina, žestokih pića, bombonijera i čokolada, ali ne zna kome su kupovani ti pokloni. Zna se samo da ih je naručivao Nadan Vidošević.

HGK je kupovao i skupe limuzine pa je tako revizija utvrdila da su krajem 2013. u Komori bila evidentirana 62 automobila, od kojih je najjeftiniji koštao 300.000 kuna, a da se zapravo koristi samo 26 auta. U studenom 2011. na leasing su kupljene dvije limuzine za čak 1,1 milijun kuna, a u rujnu još 15 auta za 4,4 milijuna kuna.

Milijuni u umjetninama

Kada je riječ o umjetninama, o njima je gotovo sve napisano i prije. Revizija je utvrdila da HGK posjeduje 840 umjetnina vrijednih više od 18 milijuna kuna.

Revizori su zaključila da neka djela nisu evidentirana po stvarnoj procjeni, već je njihova vrijednost umanjivana. Revizija je otkrila i da se 50-ak slika nalazi u vlažnom podrumu. Pojedine slike su nakon poplava oštećene i rashodovane. “Slike ne služe promociji hrvatske kulture, kako je to objašnjavao direktor HGK”, zaključuju u reviziji.

Tu je i kupnja računala koja je reviziji sporna. U razdoblju od 2010. do 2013. nabavili su računala za 5,1 milijun kuna, ali oko 200 zaposlenika uopće nema kompjutore, pa revizija ne zna zbog čega i za koga je HGK nabavljao opremu.

U istom razdoblju nabavili su i audio i video opremu za 887.300 kuna, a vrijednost opreme krajem 2013. godine iznosila je 3,7 milijuna kuna.

Poslovi s nekretninama

Revizija se bavila i poslovanjem HGK s nekretninama pa su tako zaključili da su potpuno nepotrebno prodavali poslovne prostore u Koprivnici i kupovali trostruko skuplju zgradu za smještaj tamošnje komore koja broji tek devet zaposlenika.

U studenom 2011. godine HGK je na prijedlog predsjednika Županijske komore Koprivnica Miroslava Vitkovića odlučio prodati stare urede tvrtki Belupo, u vlasništvu Podravke. Tada je na čelu Podravke bio upravo Vitković, koji je tvrdio da zaposlenici HGK ne mogu raditi u starim prostorima zbog buke.

HGK je Belupu prodao urede za 1,5 milijuna kuna, što je čak 1,3 milijuna kuna manje od stvarne vrijednosti. Iste godine HGK je krenuo s gradnjom nove zgrade, a na sve radove i kupnju potrošili su 5,6 milijuna kuna.

Vidošević se nekretninama bavio i u Zagrebu. Tako je u rujnu 2011. kupljeno 2223 metra četvorna roh bau prostora na Novoj cesti, i za to je plaćeno čak 28 milijuna kuna.

Uz pet poslovnih prostora, kupljena su i četiri stana, te 58 parkirnih mjesta u garaži. Stanovi se uopće ne koriste. S druge strane, projekti bitni za gospodarstvo nisu dovršeni.

Kod Karlovca je, naime, još 2008. trebao niknuti Razvojni centar Domobranska, koji bi služio kao poduzetnički inkubator. Na njega je potrošeno tri milijuna kuna, ali ni danas nije dovršen pa zgrada propada.

- Oštro se ograđujem od nalaza iz vremena mog prethodnika. Novo je rukovodstvo podvuklo crtu, očistilo bilancu, napravilo inventuru te uspostavilo takav sustav kontrole koji više nikada nikome neće omogućiti hvatanje ni najmanjih krivina - kratko nam je jučer prokomentirao nalaze Državne revizije Luka Burilović, predsjednik HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2020 22:44