SVEMIRSKI TURIST

Prvi Hrvat koji će s Bransonom letjeti u svemir svoju kartu je rezervirao još 2008. godine

Splitski poduzetnik u rujnu ide u New York na testiranja. Kartu za svemir rezervirao je još 2008.
Juroslav Buljubašić
 Ante Čizmić/Cropix

Sir Richard Branson (70) i njegov tim upisali su se u nedjelju u povijest kao putnici na prvom turističkom letu u svemir, a iduće godine bi se u avanturu života trebao uputiti i jedan Hrvat.

Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić (61) još je 2008. rezervirao kartu za komercijalni svemirski let preko Bransonove kompanije. Nakon dugogodišnjeg čekanja, u rujnu odlazi u New York, gdje ga čeka testiranje. Radit će mu i mjerenja koja je imao i prije pet godina na G pritisak na prsa koji bi trebao izdržati.

Splićanin je Bransona upoznao prije desetak godina na utrci Formule 1 u Singapuru, gdje ga je zainteresirao pričom o svom pothvatu u svemir. Cijena karte za putovanje je oko 200.000 dolara, a prvih 200 zainteresiranih, među kojima i Buljubašić, dobilo je popust jer su Bransonu ukazali povjerenje.

"Pokazao je i nama budućim astronautima da treba imati i malo hrabrosti jer ispao je Richard lavljeg srca", rekao je Buljubašić.

Kako su najavili iz Virgin Galactica, u planu su još dva testna leta u sljedećim mjesecima, a na jednom od njih će se naći pripadnici talijanskog zrakoplovstva. Procjenjuju da će s komercijalnim letovima, za koje su prodali oko 600 karata zainteresiranima iz 60 zemalja, početi 2022.

Bransonovo nedjeljno iskustvo pokazalo je kako će izgledati idući komercijalni letovi - sam trenutak boravka u svemiru i bestežinskom stanju trajao je pet minuta. Raketnim zrakoplovom svoje tvrtke Virgin Galactic Branson i suputnici popeli su se na visinu od oko 88 kilometara, a onda su piloti isključili motore i omogućili letjelici da lebdi.

Tijekom sljedećih pet minuta putnici su iskusili bestežinsko stanje i "svemir". Kroz 17 prozora na letjelici mogli su promatrati Zemlju iz potpuno nove perspektive.

Buljubašić željno iščekuje putovanje nakon kojega bi trebao dobiti "astronautska krila" koja dobivaju oni koji su prešli granicu svemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:20