SOLIDARNI SA STRADALIMA

Prvi hrvatski humanitarni konvoj krenuo prema Turskoj: ‘I oni su nama pomogli kad je bilo najteže‘

Vlada Siriji upućuje pomoć od 200.000 eura, i to 100.000 eura preko Caritasa i 100.000 eura preko Crvenog križa

Na ispraćaju konvoja bio je i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut

 Zeljko Puhovski/Cropix

Prvi hrvatski humanitarni konvoj s pomoći turskom stanovništvu stradalom u katastrofalnom potresu krenuo je danas prijepodne iz Logističkog centra Ravnateljstva Civilne zaštite u Jastrebarskom, a prevoze pomoć do tri odredišta u Turskoj.

Republici Turskoj hrvatska Vlada šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu, u ukupnoj protuvrijednosti 819.601,50 eura.

Kamioni Civilne zaštite, Caritasa i Hrvatskog Crvenog križa (HCK) prevoze različitu pomoć stradalima koji su u potresu ostali bez domova, a riječ je, kažu u HCK-u, tek o prvoj rundi pomoći.

image

Poslani su hrana, šatori, kreveti, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinska i sanitetska oprema

Zeljko Puhovski/Cropix

"U vrlo kratkom vremenu nakon odluke Vlade pripremili smo šatore, deke, vreće za spavanje, grijalice i hranu. Imamo sedam šlepera, pet koji prevoze pomoć na temelju odluke Vlade, dva su iz Caritasa i jedan kamion Hrvatskog Crvenog križa", rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut na ispraćaju konvoja u Jastrebarskom.

Sirijskoj Arapskoj Republici Vlada upućuje pomoć financijskim doprinosom od ukupno 200.000 eura, i to 100.000 eura putem Hrvatskog Caritasa i 100.000 eura putem Hrvatskog Crvenog križa.

Ravnateljstvo Civilne zaštite organizira transport šlepera do Ankare, a nakon što iskrcaju pomoć vraćaju se u Hrvatsku. Procjena je da put neće trajati dulje od 24 sata.

"Hrvatska ovime dokazuje svoje prijateljstvo prema Turskoj, kao što su i oni prema nama kad je bilo najteže", naveo je Trut.

image

Poslani su hrana, šatori, kreveti, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinska i sanitetska oprema

Zeljko Puhovski/Cropix

HCK šalje pomoć manjim kamionom s dva vozača kako bi se mogli probiti do Gaziantepa, gdje će na terenu stupiti u kontakt s jedinicama Crvenog polumjeseca. Pitanje je mogu li se veći kamioni uopće probiti zbog lošeg stanja prometnica nakon potresa.

Okupljenima se na ispraćaju obratio i predsjednik Hrvatskog Caritasa, monsinjor Bože Radoš.

"Caritas ide s dva kamiona u vrijednosti 174.00 eura, idu prema Adani. Tražimo načine za slanje 10 stambenih modula u Siriju", rekao je Radoš.

Bili su tamo i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran, ministar zdravstva Vili Beroš te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:41