MANJI PRITISAK NA BOLNICE

Prvi hrvatski pacijenti dobili lijek protiv covida: ‘Imamo povratne rezultate!‘

‘Moram naglasiti da je jedan bolesnik bio hematološki bolesnik, a znamo da su to ozbiljni bolesnici‘, kaže Snježana Krpeta

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Širenje omikrona povećalo je dnevni broj novozaraženih, no na svu sreću broj hospitaliziranih zasad stagnira, a ponegdje je i u padu.

Upravo je takva situacija i u KBC-u Sestre Milosrdnice što je u razgovoru za Dnevnik Nove TV potvrdila glavna medicinska sestra zadužena za covid pacijente Snježana Krpeta.

- Situacija je takva da imamo malo manji pritisak, popunjeni smo s nekih 65 do 70 posto. Prije mjesec dana bili smo puni sa 120 covid bolesnika. Imamo lagani pad, rekla je Krpeta.

- Mi stalno radimo punim pogonom, moramo biti oprezni zbog velikih brojeva zaraze, nadam se da ćemo vratiti hladni pogon, izjavila je.

Kaže kako je cjepivo učinilo svoje pa je zato u Zagrebu manji broj bolesnika s teškom kliničkom slikom.

- Za Split je teško reći, znamo da je to velika županija s najmanje procijepljenih. Vidjeli ste ponašanja i proslave, sve to doprinosi širenju virusa. Bolnica je prenatrpana, a tamo gravitira više od 1,5 milijuna stanovnika. To je zaista veliki pritisak na kolege, rekla je Krpeta.

Novi lijek protiv covida dobilo je nekoliko pacijenata, otkriva Krpeta.

- Dali smo četvorici bolesnika srednje životne dobi i izgleda da djeluje. Moram naglasiti da je jedan bolesnik bio hematološki bolesnik, a znamo da su to ozbiljni bolesnici. Oni su u tijeku liječenja, a kako se čini, imamo povratno dobre rezultate, navela je Krpeta.

- Zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom. Simptomi su nastali naglo, ali su trajali kraće, u tome se razlikuje, zaključila je Krpeta, prenosi Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:58