ISTRAGA PROPASTI KONCERNA

PRVI HRVATSKI PREMIJER PRED ISTRAŽNIM POVJERENSTVOM ZA AGROKOR Pozvani su i Ante i Ivica Todorić, no danas se u Saboru pojavio jedino Stipe Mesić

 Luka Gerlanc / CROPIX

- Bez vrha HDZ-a, predsjednika Tuđmana i kruga savjetnika oko njega, Borislava Škegre zaduženog za gospodarstvo, odnosno Ivića Pašalića za politiku, nije provedena niti jedna privatizacija u Hrvatskoj. Nisam imao konkretnih saznanja o nezakonitostima, ali sam, kao i većina građana, sumnjao da je pretvorba i privatizacija bila inficirana nezakonitošću. Sam nisam nikad bio na dogovorima na kojima se raspravljalo o kupnji bilo kojeg poduzeća. Teško je reći da je u Agrokoru sve bilo u skladu sa zakonom, ne bi bili ovdje da je bilo…

To su glavni isječci sa svjedočenja Stipe Mesića pred Istražnim povjerenstvom za Agrokor koje želi utvrditi koliko je u nastajanju i krizi Agrokora sudjelovao politički vrh i jesu li Todoriću političke veze pomogle da postane najveći poduzetnik u Hrvatskoj.

Mesić je otkrio kako je nastala njegova osobna veza s obitelji Todorić. Mesić je, prisjetio se, Antu Todorića upoznao još dok je bio predsjednik općine Orahovica, a on direktor jedne velike tvrtke. Potom su se opet sreli u zatvoru u Staroj Gradiški - često su šetali i razgovarali, a Mesić je po izlasku otišao obitelji Todorić prenijeti pozdrave.

Antu Todorića sreo je nekoliko puta nakon zatvora, koji mu je rekao da se ne želi više baviti politikom nego da pokreće biznis s cvijećem. Kad je postao premijer, Mesić ga je predložio za ministra poljoprivrede jer ga je smatrao kompetentnim, ali to nije prošlo. Ne sjeća se je li Ivica Todorić bio na njegovom rođendanu. Ustvrdio je da Todorići od njega nisu tražili nikakvu uslugu.

Prvo rešetanje Mesića pripalo je Mostovom Nikoli Grmoji kojeg je zanimalo je li među velikim tvrtkama koje su donirale HDZ, a Mesić ih je spomenuo u filmu 'Gazda', bio i Agrokor. Mesić je pojasnio da je prvu kampanju HDZ-a financirala dijaspora, dok su u drugim kampanjama sudjelovale domaće tvrtke: - Ne mogu se sad sjetiti, ali malo je njih koje nisu donirale, rekao je Mesić.

Nije dao jasan odgovor na pitanje je li njegovu predsjedničku kampanju financirao Todorić: - Moju kampanju financirali su mnogi, ali najviše pojedinci. Jesu možda i neke kompanije, ali to nije bilo od nekog pretežnog značaja. To je sve evidentirano. Sve je čisto. Neki skupa s vama bi me htjeli umočiti.

Grmoju je zanimalo kojoj struji tajkuna pripada Ivica Todorić; onoj tzv. crvenoj koju su činili Valentić, Gregurić, Vedriš ili desnoj oko Kutle, Pašalića, Vidoševića, Škegre. Mesić se ne bi držao te podjele, jer, kako je rekao, 'novac nema miris, pa nema ni prevelike ideologije. To su ljudi koji su se našli u prilici da povećaju svoje bogatstvo, da kupuju poduzeća i da profitiraju na privatizaciji. Pogreška je bila što se išlo u privatizaciju kad se Hrvatska branila.'

Ivan Lovrinović imao je samo jedno pitanje; budući da je riječ o ortačkom kapitalizmu, jesu li se te grupacije bavile podjelom plijena. Mesić je objasnio kako se zalagao da se u pretvorbi društvenog vlasništva u privatno 'vlasnik traži tako da se utvrdi tko je stvarao kapital i njima da'. Međutim, prevagnula je ideja da se što prije, pa čak i za vrijeme rata, poduzeća prodaju. Tuđman mi je rekao da Francusku vodi 200 bogatih obitelji, a ja sam mu rekao da se to stvaralo 300 godina. Na koncu, zaključio je Mesić, 'kupovala su se poduzeća na temelju garancija sumnjivih banaka, rasprodana je supstanca i radnici su otišli na ulicu'.

HDZ-ov Milijan Brkić pitao je Mesića je li imao sastanke s Agrokorom i Sberbankom. Mesić je negirao kontakte sa Sberbankom, a odlazak u Agrokor je potvrdio, 'ali više nije bio ni premijer niti predsjednik'.

Mesić je novinarima poslije svjedočenja rekao kako ne zna zašto je Povjerenstvo zvalo njega, a ne na primjer premijera Plenkovića, Martinu Dalić ili Ramljaka, jer 'očito je da bi neki puno bolje mogli odgovoriti na pitanja na koja ja nemam saznanja'. Procijenio je da povjerenstvo neće na kraju ništa rasvijetliti.

Ivici Todoriću, koji se u petak nije pojavio, kao i njegovom ocu koji se ispričao zdravstvenim razlozima i povjerenstvu poslao liječničku dokumentaciju, opet će uputiti poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:32