IDE U REVIZORSKI SUD

PRVI KORAK PREMA NOVOM RADNOM MJESTU U LUKSEMBURGU I PLAĆI OD 20.000 EURA: HDZ-ovku Ivanu Maletić večeras saslušava odbor EU parlamenta...

Ivana Maletić
 Darko Tomaš / CROPIX

Večeras će Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta saslušati Ivanu Maletić, zastupnicu HDZ-a u Europskom parlamentu, koju je hrvatska Vlada nominirala za članicu Europskog revizorskog suda.

Nakon saslušanja, isti odbor će glasati o preporuci, a potom bi na plenarnom zasjedanju Europski parlament trebao dati podršku Ivani Maletić za tu funkciju.

Nakon što se o kandidaturi izjasni Europski parlament, člana Europskog revizorskog suda potvrđuju države članice u Vijeću. Pri tome stav Europskog parlamenta nije pravno obvezujući za Vijeće, ali je rijetkost da netko bude imenovan bez potpore Parlamenta.

Očekuje se da će Ivana Maletić bez problema proći u Parlamentarnom odboru i u Europskom parlamentu s obzirom na njezino iskustvo i po pitanju Europskih fondova i funkcioniranja EU institucija. Ona će, nakon što preuzme funkciju u spomenutom Sudu, zamijeniti Nevena Matesa koji je bio prvi hrvatski član tog suda na mandatu od šest godina.

Saslušanje Matesa u Europskom parlamentu prije šest godina nije prošlo slavno. Njega je najprije odbio Odbor za proračunski nadzor, a potom i Europski parlament. No, iako je bio obećao da će se povući ako ne dobije potporu, on to nije učinio. Hrvatska vlada je inzistirala i Vijeće EU je na kraju, bez potpore Europskog parlamenta, imenovalo Matesa kao hrvatskog člana Europskog revizorskog suda.

Europski revizorski sud je tijelo EU koje radi vanjsku reviziju korištenja sredstava iz EU proračuna. Rade i izvješća o učinkovitosti pojedinih programa ali i reviziju projekata. To nije klasični sud jer nema pravnu moć nametanja kazni. Ali nalazi suda mogu poslužiti i za istrage Olafa ili državnih tijela ukoliko uoče slučajeve korupcije. Ovaj Revizorski sud djeluje neovisno od drugih tijela EU-a.

Revizorski sud je smješten u Luxemborugu i u njemu radi blizu 1000 ljudi. Formalno svaka država članica EU ima i jednog člana Revizorskog suda. Članovi Europskog revizorskog suda ne moraju biti suci, ali moraju poznavati dobro financije.

Osnovna bruto plaća člana Revizorskog suda je blizu 22 tisuće eura mjesečno. Kada se od toga oduzmu porezi, ali i dodaju razni dodaci, ovisno o obiteljskim okolnostima i drugim kriterijima, plaća se kreće oko 20 tisuća eura. Plaća je slična kao i članova Europske komisije, a mandat je čak i duži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:23