SVI ŽELE TAMO

Prvi na ljestvici u Hrvatskoj: Ovo je grad koji bilježi najveći rast stanovnika

Iako se u većini gradova nailazi na smanjen broj stanovnika, ima i onih s pozitivnim migracijskim saldom
 Zvonimir Atletic/Panthermedia/Profimedia/Zvonimir Atletic/panthermedia/profimedia

Popis stanovništva iz 2021. pokazao je da se ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj smanjio za više od 9 posto u odnosu na popis proveden deset godina ranije. Pad broja stanovnika vidljiv je u svim županijama, a jedan od čimbenika koji je svakako pridonio tom negativnom trendu su iseljavanja u inozemstvo. Iako se u većini gradova nailazi na smanjen broj stanovnika, ima i onih s pozitivnim migracijskim saldom.

Velika Gorica prva je na popisu gradova u koje se doselilo više stanovnika nego što ih se iz njih odselilo, prenosi portal vgkronike. Slijede ju Križevci, Samobor, Čakovec, Dugo Selo, Solin, Sveti Ivan Zelina, Zadar, Sveta Nedelja i Duga Resa, koji su također pokazali pozitivan migracijski saldo.

U Veliku Goricu prošle godine doselile su 2203 osobe, a 1753 su iselile. Te brojke pokazuju porast broja stanovnika za čak 450 ljudi u samo jednoj godini. Iz inozemstva je u Goricu stiglo 717 osoba, a odselilo ih je u inozemstvo 620. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u Hrvatsku je lani doselilo 29,6 posto hrvatskih državljana i 70,4 posto stranaca, dok je odselilo 64,2 posto hrvatskih državljana i 35,8 posto stranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. veljača 2023 16:03