ODLUKA DO KRAJA TJEDNA

Prvi otkazi i na Rebru: Pripremljeno devet raskida ugovora zbog odbijanja testiranja

Njihovi slučajevi su na Radničkom vijeću koje do kraja tjedna treba donijeti odluku podržava li ili ne stav uprave o njihovu otpuštanju

KBC Zagreb

 Cropix

Dan nakon što su zaposlenici Centra za rehabilitaciju Stančić dobili otkaze jer su se usprotivili Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj svi zaposleni moraju predočiti covid-digitalnu potvrdu, slični scenarij se sprema u KBC-u Zagreb.

Jutarnji doznaje da će otkaze vjerojatno dobiti devetero zaposlenih. Njihovi slučajevi su na Radničkom vijeću koje do kraja tjedna trebalo donijeti odluku podržavaju li ili ne stav uprave o njihovom otpuštanju.

Kako neslužbeno doznajemo, nisu jednoglasni u toj odluci, ali vjerojatno će podržati upravu.

Podsjetimo, jučer su logoped Ivan Đurđević, edukacijska rehabilitatorica Marija Pavković, psihologinja i sociologinja Lidija Repić te Kristina Mijatović koja je radila kao tehničko osoblje, prve su i zasad jedine osobe iz sustava socijalne skrbi koje su dobile otkaz zbog covid-potvrda.

Oni nisu cijepljeni, nisu preboljeli bolest i odbili su se testirati, zbog čega se gotovo mjesec dana vodilo da nisu bili na poslu. U konačnici je to rezultiralo otkazom. Oni su u velikoj ispovijesti za Jutarnji list objasnili svoje razloge zašto se nisu htjeli testirati.

Žuborka Kadoić, predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, potvrdila je da se iz Radničkog vijeća nisu usprotivili otkazima.

- Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva - kaže Kadoić. Navodi i da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:41