AFERA JANAF

Prvi pokajnik: Kako je šef Vodovoda prokazao gradonačelnika Velike Gorice, Peteka i ostale

U jednom razgovoru Petek je snimljen kako priča o Jelisavcu: ‘Jelisavac, taj je j...o splašen ko zec‘
Tomislav Jelisavac i Dražen Barišić (desno)
 Damir Krajac/Dragan Matić/Cropix

Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave komunalne tvrtke VG Vodoopskrba iz Velike Gorice, osumnjičen u najnovijoj istrazi USKOK-a da je zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem sređivao poslove Kreši Peteku, pušten je iz Remetinca, i to na zahtjev USKOK-a.

To se, kako neslužbeno doznajemo, dogodilo nakon što je Jelisavac zatražio da iznese dopunu obrane te je dao višesatni iskaz u USKOK-u. Prevedeno, izvjesno je da je Jelisavac u bitnim dijelovima priznao djelo za koje ga se tereti pa više nije bilo potrebe da bude u istražnom zatvoru. Usto, može se zaključiti da priznajući djelo nije teretio samo sebe, nego i ostale osumnjičenike obuhvaćene tom točkom optužbe, pa tako i velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića i poduzetnika Krešu Peteka, kao i dvije suosumnjičenice.

Razgovori

Istražni zatvor Jelisavcu, kao i ostalim osumnjičenicima, među kojima su poduzetnik Petek, bivši direktor Janafa Kovačević te gradonačelnici Barišić i Grgić, prema prijedlogu USKOK-a bio je određen na mjesec dana. Ali, USKOK može, s obzirom na to da je predložio istražni zatvor, zatražiti i njegovo ukidanje, što je u ponedjeljak i učinjeno. Jelisavac je snimljen u desecima razgovora i s Petekom i drugim osumnjičenicima. Tereti ga se da je uz Barišića, Petekovu savjetnicu Mirjanu Prodan te Katarinu Gašparac, voditeljicu projekata EU u velikogoričkoj Vodoopskrbi, Peteku sređivao posao rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda u iznosu od oko 97 milijuna kuna.

No, iz transkripata tajno snimljenih razgovora moglo se iščitati da Jelisavac "ima problem" s tim što su radili, odnosno da se boji da ih netko ne snimi. Tako je u jednom razgovoru s Petekom, vođenom u Petekovu automobilu, kada se raspravljalo o ponudama za pročišćivač, Jelisavac sugerirao kako se moraju paziti. "Zato govorim, mi moramo koordinirati zajedno ili pri vami se bumo nalazili ili ovako, da telefonom ništa nije". Međutim, na njegovu nesreću, "buba" je bila postavljena u Petekovu automobilu tako da je i taj razgovor snimljen. U drugom razgovoru Petek je snimljen kako priča o Jelisavcu. "Jelisavac, taj je j...o splašen ko zec. To je sada u šiframa na daleko, dobro da nismo poštara goluba slali", kaže Petek.

Jučer smo pokušali doći do Tomislava Jelisavca u njegovoj kući u Gradićima nadomak Velike Gorice. Na vratima kuće u Ulici kralja Tomislava, u kojoj živi, dočekao nas je jedan mladić. Kad smo mu se predstavili i rekli da bismo rado popričali s gospodinom Jelisavcem jer smo čuli da je iznio opsežnu obranu u tužiteljstvu, član obitelji rekao je da Tomislava nema kod kuće.

Na zamolbu da nas spoji s njim kako bi se čula njegova strana priče, ukućanin je odgovorio kako je "siguran da Tomislav pričati o slučaju neće". Dodao je da ne smije govoriti o detaljima iz istrage.

Susjedi Tomislava Jelisavca dvoje o njegovoj krivnji.

- Premlad je on da bi sve to sam, kako se ono kaže, skuhao. Bio je pod utjecajem svih koji u gradu imaju neku moć, pa samim time i podložan nagovaranjima. Vjerujemo da je bio prenaivan da će sve proći "lišo" što su mu pojedinci predlagali te da zapravo to što rade nije ništa. Ne kaže se uzalud tko se mlad brzo popne, još brže i padne. Žao mi je da se to Tomici obilo o glavu jer je iz dobre obitelji - zaključila je jedna od susjeda u ulici.

Kako ni famozni klub u Slovenskoj 9 ne prestaje biti tema političkih rasprava, ali i interesa istražitelja s obzirom na to da su za svjedoke predloženi svi koji su se tamo zatekli 11. studenoga prošle godine, ali i neki stanari, PU zagrebačkoj prošli tjedan poslali smo upit jesu li postupali u tom klubu, a posebice tijekom lockdowna. Naime, kako su nam ispričali neki od stanara, oni su zbog preglasne glazbe zvali policiju na broj 192 i posvjedočili nam da su policajci došli nakon njihova poziva, da je glazba stišana, ali oni ne znaju jesu li bile podnesene kakve prijave.

Policija šuti

Ima li PU zagrebačka evidentirane pozive stanara iz Slovenske 9, koliko puta je policija intervenirala, je li ustanovljeno tko je zatečen u navedenom prostoru i jesu li podnesene prijave? Posebno nas je zanimalo je li, s obzirom na zabranu okupljanja, policija naredila osobama koje je zatekla da se raziđu. Unatoč tome što smo i jučer poslali požurnicu PU zagrebačkoj da nam odgovori na navedena pitanja, odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili. Ostaje nejasno zašto policiji treba toliko vremena za lako provjerljive informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:50