OTVARA URED ZA GRAĐANE

PRVI POTEZI PREDSJEDNICE GRABAR KITAROVIĆ U rezidenciju na Pantovčaku ulazit će se kao u Bijelu kuću

 Cropix

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će prisegnuti u nedjelju na Markovu trgu, planira Pantovčak svake druge subote otvoriti za građane.

Pribilježit će se ulaznice, kao u Bijeloj kući, a tijekom “dana otvorenih vrata” Kolinda Grabar Kitarović i njeni suradnici volontirat će po Hrvatskoj. Predviđeno je da će raditi u pučkim kuhinjama i staračkim domovima. Tako će Pantovčak, dok se ne riješi sudbina mogućeg preseljenja Ureda, ostati mjesto gdje će raditi nova predsjednica.

U Vili Prekrižje, gdje se nakon hotela Sheraton smjestila Kolinda Grabar Kitarović, rade se posljednje pripreme za svečanost inauguracije. Popis gostiju još nije potpun, a ne zna se ni tko će biti izaslanik SAD-a.

U Kolindinu uredu tvrde da je Washington izrazito nezadovoljan najavom putovanja ministra Ivana Vrdoljaka i bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 17. veljače u Moskvu, gdje se organizira Hrvatsko-ruski gospodarski forum.

Iako s tim putovanjem, prije svega sastavom izaslanstva, nova hrvatska predsjednica nema ništa, američka strana zamjera da se istovremeno s inauguracijom nove predsjednice šalje u Rusiju tako jaki tim, na čelu s ministrom. Mogao bi to biti i razlog da američki izaslanik na inauguraciji bude nižeg ranga. Procjena je najužeg tima Kolinde Grabar Kitarović da nikakvog problema s Amerikancima ne bi bilo da je na čelu hrvatskog izaslanstva nižerangirani dužnosnik od ministra gospodarstva, a u Washingtonu sigurno nije s odobravanjem primljeno da će u Moskvu putovati i bivši predsjednik Mesić.

Kada se zna da su Amerikanci trenutačno fokusirani na rješavanje dvaju svjetskih žarišta, u Ukrajini i na borbu protiv ISIL-a, od Hrvatske se traži da se prema Rusiji, kada je u pitanju i gospodarska suradnja, odnosi kao i ostali saveznici.

Washington ne krije da će pomno pratiti i prve poteze Kolinde Grabar Kitarović.

Inače, već poslije inauguracije nova predsjednica planira niz vanjskopolitičkih susreta, pa su već sada stigli pozivi da posjeti neke države, a i mnogi strani državnici će do ljeta doći u Hrvatsku.

Tim nove predsjednice naglašava da za inauguraciju postoji izrazito veliko zanimanje, pa se traži i “karta više”. Lista visokih gostiju još nije zaključena, a dosad je dolazak potvrdilo osam šefova država.

Do detalja je razrađen i protokol, a svečanost inauguracije odvijat će se na dvije pozornice na Markovu trgu, ispred kojih će biti 900 sjedećih mjesta.

Kolinda Grabar Kitarović, kako saznajemo, neće nositi lentu, već će joj ona biti samo uručena kako bi je ubuduće mogla koristiti za izrazito svečane događaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:17