BORIS MILOŠEVIĆ

Prvi put član Vlade na komemoraciji za obitelj Zec: ‘Ubijeni su samo zato što su bili Srbi‘

Komemoraciju na mučan događaj iz ‘91. godinama organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava
Boris Milošević, potpredsjednik vlade
 Goran Mehkek/Cropix

Antifašistička liga održala je u ponedjeljak na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima obitelji Zec, po prvi put uz sudjelovanje člana Vlade RH, Borisa Miloševića, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu prije 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.

Troje članova obitelji Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. prosinca 1991., otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra pokraj planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gdje je održana komemoracija.

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

image
Milorad Pupovac
Goran Mehkek/Cropix
image
Milorad Pupovac, Vesna Teršelić i Boris Milosević
Goran Mehkek/Cropix
image
Boris Milošević, potpredsjednik Vlade
Goran Mehkek/Cropix

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu", upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Počinitelji zločina nad obitelji Zec, pripadnici posebne postrojbe MUP-a, tzv. merčepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne pogreške, postupak je odbačen.

image
Umjetnička instalacija Ivana Klifa
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Umjetnicka instalacija Ivana Klifa
Goran Mehkek/Cropix

Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin, ustvrdio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodijelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je prije nekoliko godina podnijela zahtjev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gdje je živjela obitelj Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtjev do danas nema odgovora.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježio je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji je na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio-video- instalaciju, a u programu je sudjelovala i pjesnikinja Monika Herceg.

image
Zoran Pusić
Goran Mehkek/Cropix

Milošević na Facebooku: Nisam bio svjestan koliko je strašan taj zločin

Boris Milošević na Facebooku se prisjetio 1991. i trenutka kada je prvi put čuo za zločin nad obitelji Zec.

- Sjećam se ovog članka kada sam ga vidio i pročitao prvi put 1991. Mediji su bili puni ratnih strahota, ali ovaj članak mi se urezao. Bio mi je strašan, a nisam bio svjestan koliko je strašno sve ostalo što u članku ne piše, što se sve dogodilo i što će se tek dogoditi. Nisam bio svjestan da je likvidacija Aleksandre bila tako okrutna. Da će ubojice biti puštene unatoč priznanju, napisao je član Vlade te uz komentar priložio fotografiju stranice 28 u Slobodnoj Dalmaciji objavljene 17. prosinca pod naslovom 'Na Sljemenu drugi čin zločina'. U članku se spominje da su četvorica mladića osumnjičena za ubojstvo obitelji Zec.

Zbog zločina se sudillo Siniši Rimcu, Munibu Suljiću, Igoru Mikoli, Nebojši Hodaku i Suzani Živanović, pripadnicima postrojbe Tomislava Merčepa, no zbog proceduralne pogreške nikada nisu odgovarali za ubojstvo obitelji Zec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 07:09