SVJEDOČIO POLICAJAC

Prvi put otkriveno koliko su Hrvati platili čovjeku koji je vodio operaciju: ‘Vidio sam prepisku‘

Policajac je potom posvjedočio kako je otišao u kongoanski konzulat u Ndoli kako bi provjerio autentičnost dokumenata o posvajanju i kako su ti dokumenti bili - falsificirani

Suđenje Hrvatima u Zambiji

 Stafrance Zulu/

Policajac koji je uhitio Hrvate u Zračnoj luci u Ndoli upravo je posvjedočio na sudu u Ndoli da je Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanje kongoanske djece, naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta.

Policajac je rekao da je vidio Whatsapp razgovor između jednog od optuženih Hrvata Damira Magića i Mulije, te da je Steve Mulija djelovao zajednički s Emmanuelom Kabongom, vlasnikom sirotišta u Kongu iz koje su došla djeca koju su Hrvati posvojili.

Policajac je potom posvjedočio kako je otišao u kongoanski konzulat u Ndoli kako bi provjerio autentičnost dokumenata o posvajanju i kako su ti dokumenti bili – falsificirani. To su mu, tvrdi, rekli u konzulatu DR Konga u Zambiji.

Također su mu rekli, prema njegovu svjedočenju, da su dokumenti bili autentični, onda bi djeca napustila Kongo kroz Zračnu luku u Kinshasi.

Policajac je rekao i kako je išao provjeriti u hotel Spree Guest House jesu li Hrvati tamo odsjeli.

Kazao je i da se pita zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.

- U ovom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili, dodao je.

- Zbog toga sam ih uhitio zajedno sa Steveom Muliom i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55