AFERA ZAMBIJA

Prvi put se oglasili iz DR Konga: ‘Hrvatski parovi nisu mogli legalno posvojiti djecu!‘

Ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu objasnio je sve o novom zakonu

Hrvati uhićeni u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Po prvi put otkad je u prosincu izbila afera Zambija i osmero hrvatskih državljana uhićeno dvaput u zračnoj luci Ndola zbog sumnje da su nezakonito pokušali posvojiti četvero mališana iz Konga, a djeca su im oduzeta i smještena u socijalnu ustanovu, oglasile su se i kongoanske vlasti.

Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za obitelj i djecu, izjavio je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Kongo još od 2017. godine, kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Sve dok se ne osnuje nova državna agencija koja će nadzirati posvojenja iz inozemstva u skladu sa zakonom, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

"To je nedvosmisleno", kategorički je izjavio Luyela i odbacio svaku pomisao da su hrvatskim parovima kongoanski sudovi, otkad je taj zakon usvojen 2017., mogli odobriti posebno izuzeće za posvojenje. "Ne postoji načelo od slučaja do slučaja, ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude", rekao je Luyela koji ne isključuje mogućnost da su djeca u Zambiji meta trgovine prije nego što su predana hrvatskim parovima.

Ta je njegova izjava uklopljena u opsežni tekst koji razmatra sve aspekte slučaja Zambija, i etičke i pravne, potpisuju ga Lajla Veselica i Annie Thomas iz Kinshase, a objavljena je na MSN portalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:05