DA SAM JA VLAST

Prvi put uoči izbora o gorućim pitanjima: Pročitajte koje bi stranke rezale plaće birokrata

Predstavili smo im osam stavova Jutarnjeg lista o tome što je potrebno učiniti kako bi Hrvatska izašla iz recesije, tražeći da kažu slažu li se s njima ili ne i da ponude svoje, makar i suprotne, stavove
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: govor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica.Ilustracija i montaza.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlast (HDZ) je poručila da o ključnim izazovima države neće razgovarati prije izborne kampanije.

Najveća oporbena stranka (SDP) pobunila se zbog načina na koji su im pitanja postavljena.

Stranke smo pitali da jasno i sažeto kažu što će učiniti osvoje li vlast. Predstavili smo im osam stavova Jutarnjeg lista o tome što je potrebno učiniti kako bi Hrvatska izašla iz recesije, tražeći da kažu slažu li se s njima ili ne i da ponude svoje, makar i potpuno suprotne, ali jednako konkretne stavove.

Problematičan vikend

Svi su prigovorili postavljaju pitanja pred vikend koji im znači odmor, dok broj nezaposlenih raste, neplaćanje dugova postaje način života, potrošnja grca na granici razočaranja, strane investicije su sve tanje, a stanovnici Hrvatske imaju sve manje.

SDP, HNS, HSLS i HSS su odgovorili, a nijem je ostao jedino HDZ. Glasnogovornica Sunčana Glavak je rekla: - HDZ će odgovore na navedene teme predstaviti u izbornom programu. Vlada i HDZ provode program gospodarskog oporavka.

To je glupost

Dok spomenuti program ne daje nikakve pozitivne rezultate, ostale stranke iznose svoja stajališta. Uglavnom maglovito. Broj zaposlenih u državnoj upravi za 25 tisuća smanjio bi samo HSLS, plaće u državnoj upravi ne bi rezao nitko.

SDP bi smanjio broj šefova u administraciji. Izdvajanja za mirovine nitko ne bi smanjio za 10 milijardi kuna, iako nedostaje 15 milijardi kuna godišnje. Potrebu za smanjivanjem broja općina i gradova HNS i HSS smatraju glupošću, a Zakon o radu liberalizirali bi HSLS, HSS i HNS. Porezno opterećenje rada smanjivali bi svi. Svi su, može se zaključiti, tek poluspremni ili uopće nisu spremni stati pred birače s konkretnim i nedvosmislenim stavovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:59