PROŠLO JE 30 GODINA

Prvi put zajednički položeni vijenci ispred logora Morinj: ‘Snažno su odjeknule riječi crnogorskog ministra‘

Dubrovački gradonačelnik izvijestio je da su danas prvi put nakon 30 godina delegacija RH i Crne Gore zajedno položile vijenac
Zajedničko polaganje vijenaca
 Facebook

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović u subotu su u Morinju položili vijence i na simboličan način podsjetili da je prije trideset godina uspostavljen logor kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

„Nakon trideset godina tek danas komemoriramo taj tužni dan kada je otvoren taj takozvani Centar za prihvat zarobljenika, koji je postao mučilište nevinih ljudi i civila. Prisustvo ministra vanjskih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića potvrđuje tu želju da zajednički komemoriramo taj događaj, da položimo vijence, da zapalimo svijeće. Vi znate da su neki bili i osuđeni, uglavnom stražari, međutim do danas mi ne znamo tko su bili ti nalogodavci, tako da tu ima još mjesta za procesuiranje i drugih koji bi trebali kazneno odgovarati", rekao je Grlić Radman.

On je dodao da je u međuvremenu bazen u Kotoru nazvan po Zoranu Džimiju Gopčeviću koji je bio u to vrijeme zapovjednik straže. "Prosvjedovali smo protiv toga. Činjenica da je ovdje danas i ministar Radulović potvrđuje i dokazuje da je to ishitrena odluka kotorskih vlasti na koju vjerovatno nije mogla utjecati izvršna vlast".

"Ovo danas je upravo priznanje da se ovdje dogodio zločin. Zajednički danas odajemo počast svim žrtvama, ovo je veliki dan, prvi puta da su ovdje došli predstavnici hrvatske države i Crne Gore“, kazao je za Hinu ministar Grlić Radman.

On je poručio da to isto želi uraditi i u Srbiji gdje su mnogi Hrvati zatočeni, mučeni, mnogi ubijeni.

„Razgovarao sam s ministrom Radulovićem o postavljanju spomen ploče ovdje u Morinju. Organizator ove komemoracije je HNV CG koji su lojalni građani Crne Gore koji njeguju hrvatsku tradiciju, kulturu, jezični identitet. Vlada RH radi na očuvanju i skrbi svih čimbenika koji ih povezuju“, kazao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović kazao je da samim prisustvom u Morinju Vlada dokazuje da postoji duh nove Crne Gore.

„Onaj koji u ratu nije sudjelovao ali poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima, ali i sve one druge bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadaju. To je duh nove Crne Gore koja želi pomirenje naših očeva radi budućnosti naše djece. Duh Crne Gore koji ne sanja povijest već svoju europsku budućnost. Duh Crne Gore koji živi u miru sa svima. Patriotizam se danas pokazuje poštovanjem onih koji misle kao vi ali i još više poštovanjem onih koji misle drugačije. Poštovanjem svog susjeda, prijatelja, Morinj je opomena da to nikad ne zaboravimo“, poručio je ministar Radulović.

image
Đorđe Radulović, Gordan Grlić Radman i Mato Franković
Facebook

„Danas je veliko ohrabrenje obilježiti ovu obljetnicu u nazočnosti dva ministra vanjskih poslova, u nazočnosti svih prisutnih koji šalju poruku da je zaista primjer junaštva znati sačuvati drugoga od sebe. Tko je vidio današnji dan vidio je sve…“ - kazao je predsjednik HNV CG Zvonimir Deković i pozvao da minutnom šutnje odaju počast preminulim dubrovačkim logorašima u ovom logoru kao i svima koji su preminuli u proteklih tridest godina.

„Točno prije tridest godina na današnji dan sam ovdje doveden i tu sam proveo sedamdeset teških dana, najtežih u mom životu, u gladi, žeđi, maltretiranju, ponižavanju… Želim ukazati na istinu kako se ovo nikada nebi više ponovilo“ – poručio je bivši logoraš Zlatko Bagoje iz Udruge logoraša iz Morinja (podružnica HDLSCKL Dubrovačko-neretvanske županije).

Od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. godine u Morinju je organiziran Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske. U tom logoru su boravile 292 osobe iz dubrovačke regije, od čega je 169 bilo žrtve nečovječnog postupanja.

Tek je 2013. donesena prva pravomoćna presuda kojom su četvorica optuženih za zlostavljanja osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Osuđeni su da su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, povređujući njihov tjelesni integritet i osobno dostojanstvo.

image
Položeni vijenci
Facebook

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izvijestio je o događaju putem svog Facebook profila.

- Nakon 30 godina po prvi put delegacija Hrvatske i Crne Gore zajedno polažu vijenac na ulaz u zloglasni Logor Morinj. Uistinu, snažno su odjekivale riječi pomirbe crnogorskog ministra Radulovića, ali i riječi podsjećanja na strahote Morinja hrvatskog ministra Grlića Radmana. Ceremonija s jednom snažnom porukom – da se nikad više ne ponovi! Stojeći ispred ovog mučilišta Hrvata razmišljao sam i o drugom mučilištu, logoru Bileća, ali i o tome kako i nakon 30 godina vlasti Trebinja i njihovi “branioci” pričaju svoju istinu, slave one koji su napadali naš Grad i izbjegavaju se ispričati za sva zlodjela koja su napravili uz posljednje Vučićeve želje za ‘Srpskim svetom’- sve navedeno zove na oprez i prisjeća na dane 1991. - napisao je Franković.

Grlić Radman je na Twitteru zabilježio ovo polaganje vijenaca sljedećim riječima: - Danas obilježavamo 30 godina od uspostave zloglasnog logora Morinj koji je otvoren kao Centar za zbrinjavanje zarobljenika, a bio je križni put za više od 300 hrvatskih branitelja i civila zarobljenih na području Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Položeni vijenci
Gordan Grlić Radman/Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:29