StoryEditor
EPILOG ZLOČINA KOJI JE ŠOKIRAO SVE

PRVI PUT ZBOG PROPUSTA U RADU KAŽNJENE SOCIJALNE RADNICE Nikog nisu upozorile na majku koja je kasnije zadavila svog sina (3), dobile su ukor

Chiara Pašić
 Goran Sebelic / CROPIX

Četiri socijalne radnice iz pulskog Centra za socijalnu skrb, koje su bile uključene u rad s Chiarom Pašić, majkom nepravomoćno osuđenom na 33 godine zatvora zbog ubojstva trogodišnjeg sina u svibnju prošle godine, kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu.

Kako neslužbeno doznajemo, Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika pravomoćno je dovršio postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu te je postupak još u tijeku.

- Ne mogu govoriti o slučaju dok svi postupci ne budu pravomoćno okončani - rekao nam je kratko Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika. Potvrdio nam je da je stručni nadzor, koji je proveden odmah nakon postavljanja sumnje da su stručnjaci pulskog centra propustili učiniti sve u skladu s najboljom praksom, utvrdio nepravilnosti, no ponovio je da će javnost o konkretnim propustima obavijestiti tek nakon pravomoćnog završetka svih aktualnih postupaka.

Jedna dala otkaz

Ukor je, prema Pravilniku o pravima i disciplinskoj odgovornosti članova Komore, najblaža mjera propisana za teže povrede u obavljanju djelatnosti socijalnog rada. Osim ukora, Disciplinski sud na raspolaganju ima javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje licence na jedan mjesec do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za rad.

Prema našim saznanjima, jedna od četiri djelatnice dala je otkaz u Centru za socijalni rad vrlo brzo nakon događaja u Puli, a ostale tri zaposlenice i dalje rade.

Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, nadzor je u prvom redu utvrdio ozbiljne propuste u organizaciji centra, zbog čega su na slučaju jedne korisnice, Chiare Pašić, radile čak četiri socijalne radnice bez potrebne koordinacije, pa se čini da djelatnica na novčanim davanjima nije znala da je Chiara Pašić već jednom napustila starije dijete koje odgaja njezina majka, a koja je pak upozoravala da je njezina kći osoba sa psihičkim problemima.

Navodno je Chiara Pašić, Puljanka koja je neko vrijeme živjela u BiH, došla u centar za socijalnu skrb nakon povratka u Pulu, nekoliko mjeseci prije nego što je sa 14-godišnjakinjom iz doma za djecu s poremećajima u ponašanju, zadavila trogodišnjeg sina i bacila ga u more. Došla je kako bi zatražila pomoć oko razvoda i ostvarila jednokratnu novčanu pomoć. Prema našim informacijama, tada je u centar došla s djetetom te je u prijamnom uredu, zbog gužve, dugo čekala.

Dijete je postalo nervozno pa mu je mama, iživcirana jer ga nije mogla smiriti, navodno usred centra za socijalnu skrb, pred stručnim djelatnicima i drugim korisnicima, dala po guzi. Svako tjelesno kažnjavanje djeteta u Hrvatskoj je zabranjeno, pa bi činjenica da se majka na to odlučila usred institucije kojoj je jedna od zadaća kontrola roditeljske skrbi trebala biti signal da nešto ozbiljno nije u redu.

Odmah nakon što su se doznali detalji ubojstva djeteta, resorna ministrica Nada Murganić uputila je u Pulu inspekciju i odmah izvijestila da su pronađeni propusti, nakon čega je Upravno vijeće smijenilo tadašnju ravnateljicu.

Dodatne mjere

Nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, koje je obaviješteno i o rezultatima nadzora i o izrečenim disciplinskim mjerama, danas bi trebalo odgovoriti hoće li poduzeti dodatne korake iz područja radnog prava, ima li za to temelja te kako se ukor ili druge disciplinske mjere općenito odražavaju na status i napredovanje ukorenog djelatnika.

Teško da postoji ustaljena praksa jer je stručni nadzor u pulskom Centru za socijalni skrb prvi stručni nadzor ikad proveden u Hrvatskoj. Naime, nadzor nad stručnim radom socijalnih radnika ovlaštena je provoditi samo Hrvatska komora socijalnih radnika: inspekcijska služba resornog Ministarstva u pravilu obavlja samo upravne, administrativne nadzore. Komora socijalnih radnika relativno je mlada komora, osnovana 2011. godine, a doista ustrojena nekoliko godina kasnije.

Iako su doneseni svi potrebni akti za provođenje redovnih i izvanrednih nadzora te su imenovani stručnjaci koji će ih provoditi, u praksi se to nije događalo jer, kako doznajemo, nije dostavljen novac za provođenje nadzora koji je, sukladno Zakonu, trebao biti osiguran u državnom proračunu. Kako neslužbeno doznajemo, novac je prvi i jedini put dostavljen za provođenje nadzora u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 07:37