STIGLI PODACI

Prvi rezultati akcijskog plana za sudove: od zastare u prvom kvartalu spašena 82 slučaja

U prva tri mjeseca 2021. zadani cilj ispunili su svi županijski sudovi i tri četvrtine općinskih
Ivan Malenica
 Goran Mehkek/Cropix

Sudovi su u ovu, 2021. ušli s čak 25.000 predmeta koji su stariji od sedam godina, pri čemu mnogima od njih prijeti zastara.

Početak godine obilježilo je konačno rješenje kornatske tragedije koja se po sudovima vukla punih 14 godina. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zbog toga je u siječnju najavio donošenje akcijskog plana i pojedinačne razgovore sa svim sudovima kako bi ih se potaknulo na ažurniji rad.

Potom je Malenica u travnju objavio kako je njegovo Ministarstvo izradilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela po principu semafora. Uzeto je 15 pravosudnih područja i podijeljeno u crvene, žute i zelene kategorije. Crveni su problematični, žuti osrednji, a zeleni oni koji zadovoljavaju.

- U ovom trenutku na svim sudovima u Hrvatskoj ima oko 430 tisuća neriješenih predmeta, dok je ukupna duljina trajanja sudskih postupaka 283 dana. Realizacijom ovog akcijskog plana skratilo bi se trajanje sudskih postupaka na 208 dana i riješilo oko 70 tisuća predmeta. Posebna pažnja posvetit će se svim predmetima starijima od sedam godina, kojih je oko 25 tisuća - rekao je tada Malenica.

U međuvremenu je najavio povećanje norme sucima, izmjene nekih zakona te još nekoliko poteza koji se uklapaju u povlačenje sredstava iz Plana za oporavak i otpornost u kojima je reforma pravosuđa značajna stavka.

Nakon prvih šest mjeseci podvučena je crta, a Jutarnji je dobio rezultate. Zadani kvartalni cilj ispunili su svi županijski sudovi, a od općinskih njih tri četvrtine. Općinske sudove dijelom ekskulpira činjenica da su bili zatrpani priljevom novih predmeta.

Kad je riječ o predmetima starijim od sedam godina, županijski su sudovi njihov broj smanjili za 1421 predmet, odnosno za 25 posto, a općinski za 3941 predmet, što čini 19 posto u odnosu na 1. siječnja 2021.

Kad je riječ o postupcima kojima prijeti zastara, postoci su bolji. Županijski i općinski sudovi riješili su ih 45 posto, što znači da su županijski sudovi devet predmeta spasili od zastare, a općinski sudovi njih 73.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da nastavljaju s praćenjem semafora te najavljuju bitnu novost za transparentnost rada pravosuđa. Naime, s početkom 2023. sve odluke svih sudaca u zemlji trebaju postati javno dostupne. Svatko tko se sprema obratiti sudu, moći će sjesti za računalo i sam pretražiti kako su sudovi odlučivali u sličnim predmetima.

- Zbog jačanja transparentnosti i dostupnosti sudskih odluka stručnoj i općoj javnosti, sustav eSpis nadogradit će se posebnim modulom za anonimizaciju kako bi se zaštitili osobni podaci stranaka i ostalih sudionika u postupku. To će omogućiti objavu svih sudskih odluka na javno dostupnom portalu (portalu sudova) s kojim će se povezati - kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Dodaju da će se na portalu omogućiti pretraživanje po različitim kriterijima, a to su po sudu, oznaci predmeta, vrsti odluke, datumu odluke, datumu objave i ECLI broju koji predstavlja europsku identifikacijsku oznaku sudske prakse, a dohvat će biti u različitim formatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10