KLUPKO SE ODMOTAVA

Prvi rezultatiistrage: Otkrivamo zašto supali hrvatski avioni!

Avioni su na sebi imali navođene rakete kalibra 57 mm i napunjene topove kalibra 23 mm
 Slavko Midžor/CROPIX

ZAGREB - Najvjerojatniji uzrok nesreće dva MiG-a je izravni kontakt odlomljenog dijela letjelice s drugim borbenim avionom, pokazali su preliminarni rezultati istrage. Prema svjedočenju pilota, doznaje Jutarnji list, odlomljena kupola s aviona satnika Igora Trošelja izgleda da je pogodila drugi MiG kojim je upravljao natporučnik Marijan Kudlik. Istraga se sada koncentrira na pitanje zašto je došlo do lomljenja kupole.

Čeka se povjerenstvo

“Iskači, iskači”, vikao je pilotima, satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku, pilot trećeg MiG-a koji je oko 300 metara iza njih letio iznad Plaškog. Piloti su ga poslušali i katapultirali se, ispričao je jučer zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Vlado Bagarić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, komunikacije između pilota palih aviona nije bilo. Iz tih je riječi jasno da je pilot trećeg MiG-a vidio nešto zbog čega je dvojici kolega sugerirao radikalan potez. Neslužbeno doznajemo da je vidio udarac odlomljene kupole u drugi MIG. Službeni nalaz dat će povjerenstvo, na čijem je čelu glavni zrakoplovni vojni istražitelj, Goran Strmečki, nakon što provede istragu.

Jedan od misterija ove nesreće je i to čime je teško ozlijeđena Marija Klipa koja je u trenutku pada aviona radila u polju. Ona tvrdi da se svega sjeća i da je čula bombe kako padaju. Prema tvrdnjama njenih susjeda, među kojima je i njena majka Milka Šupica, prvo se čula eksplozija eksplozivnog sredstva i razvio se gust crni dim iz polja, gdje je bila nesretna starica, a samo nekoliko sekundi poslije čuli su tupi zvuk aviona i potom je uslijedio udar.

Prema svjedočenjima, eksplozivno sredstvo, najvjerojatnije raketa, palo je oko tri kilometra zračne linije od mjesta pada aviona. Stoga je teško vjerovati da je riječ o raketi koja je doletjela s mjesta pada aviona i očito je ona pala prije samih aviona. U tom slučaju nesretna raketa ispaljena je iz jednog aviona prije negoli je pao!

Razasuti dijelovi

I sam general Bagarić ne isključuje mogućnost da su staricu ozlijedili šrapneli raketa koje su bile zakačene za avione. Prema neslužbenim informacijama, starica je izranjavana velikom količinom raznih metalnih komada, a liječnici su joj iz trbuha izvadili tri šrapnela za koja su uvjereni da nisu dio aviona i da je riječ o dijelu naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:02