SLOBODAN UZELAC

Prvi SDSS-ov potpredsjednik Vlade: ‘Nisam bio budala da odem u Knin, reći ću vam i zašto!‘

‘Niti jednom članu moje Vlade ne priznajem da je u procesu ulaska u EU pridonio više nego ja. Točka‘
Slobodan Uzelac
 Jure Miskovic/Cropix

Iako nije prvi potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a, Boris Milošević je prvi koji će prisustvovati obljetnici Oluje u Kninu. Njegovom prethodiku, Slobodanu Uzelcu, prema vlastitim riječima, tako nešto nije palo na pamet, piše Novi list.

- Niti jednom članu moje Vlade ne priznajem da je u procesu ulaska u Europsku uniju pridonio više nego ja. Točka. Kad je u pitanju Knin, nisam bio budala, pa da bih išao tamo kako bih bio meta. Što bih ja tek doživio, kad su premijera Milanovića onako dočekali. Nije mi na pamet padalo da 5. kolovoza idem u Knin. A nije na mene bilo niti pritiska u tom smislu. Na posljednjoj sjednici užeg kabineta Vlade u srpnju, premijer Sanader, a zatim premijerka Kosor rekli bi da se svatko tko želi ići u Knin prijavi tajnici, a ja se nisam nikad prijavio. I nitko mi zbog toga nije ništa zamjerio, nisu me nagovarali, bili su svi prema meni krajnje korektni, rekao je Uzelac.

Smatra da se moraju stvoriti pretpostavke da bi predstavnik SDSS-a 5. kolovoza došao u Knin.

- Na tom se, koliko shvaćam, sada radi. Oluju se mora sagledavati u cijelini. Ne možemo pristati samo na dio istine. Jesu li se stekli uvjeti da potpredsjednik Milošević već ove godine bude u Kninu, ja to ne znam. Mogu samo reći da se nadam da nije riječ o tome da potpredsjednik Medved ide u Grubore, a da će se zauzvrat, recimo, 'Za dom spremni' legalizirati u iznimnim situacijama. Protiv toga sam odlučno, Hrvatska može biti samo antifašistička država, zaključuje Uzelac.

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor također se prisjetila za Novi list kako je svojim kolegama govorila da se jave tajnici ako namjeravaju ići u Knin na proslavu Oluje.

- Nikoga nisam pritiskala jer mi je puno važniji od forme bio sadržaj. Uzelac je nerijetko putovao u Knin zbog konkretnih projekata, to mi je bilo bitnije nego da 5. kolovoza bude tamo. Osim toga, bilo je to drukčije vrijeme, u mandatu moje Vlade Ante Gotovina i Mladen Markač su prvostupanjski osuđeni za ratni zločin i u toj atmosferi nisam od Uzelca mogla zahtijevati da slavi Oluju, naglašava Jadranka Kosor.

Nekadašnja premijerka vjeruje da SDSS, premda Miloševića očekuje u Kninu, nije promijenio stav o Oluji.

- Prije desetak godina stajališta nas iz HDZ-a i SDSS-a bila su dijametralno suprotna, a tako je to i danas. Za Pupovca je Oluja etničko čišćenje, što je i stav Aleksandra Vučića. S obzirom da je sada SDSS glavni i gotovo jedini koalicijski partner HDZ-a, ja bih voljela da Boris Milošević kaže misli li da je Oluja bila etničko čišćenje, rekla je Jadranka Kosor za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 22:37