‘ZNALI SMO DA JE TU‘

Prvi slučaj delta plus varijante zabilježen u Čakovcu, evo što se do sada zna o novom soju...

Delta plus varijanta ima u odnosu na delta varijantu dvije dodatne mutacije u proteinu šiljka koje joj omogućavaju da se brže širi

Ilustracija delta soja koronavirusa i prizor iz Klinike Fran Mihaljević.

 Boris Kovacev/Cropix

U Hrvatskoj je zabilježen i prvi slučaj delta plus varijante koronavirusa (AY.4.2), potvrdila je u emisiji Otvoreno u četvrtak navečer Ivana Pavić-Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prvi slučaj delta plus varijante zabilježen je u Čakovcu.

- Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjet će se koliko je opasan. Ono što se zasad zna je da je nešto zarazniji od delta soja. Upravo je manji udio cijepljenih ljudi pogodan za širenje tih novih sojeva - rekla je Pavić Šimetin.

Delta plus varijanta ima u odnosu na delta varijantu dvije dodatne mutacije u proteinu šiljka koje joj omogućavaju da se brže širi. Prema nekim procjenama, delta plus je za 10 posto uspješnija u širenju od delta varijante, no zasad se ne zna uzrokuje li još težu kliničku sliku kod pacijenata s Covidom-19. Prvi slučajevi delta plus varijante otkriveni su u Velikoj Britaniji u srpnju ove godine, a zatim i u nizu ostalih zemalja, uključujući i Rusiju gdje se ubrzano širi.

U Velikoj Britaniji delta plus varijanta čini 11 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom. Britanski zdravstveni dužnosnici kažu da se čini da varijanta nije dovela do "značajnog smanjenja" učinkovitosti cjepiva ili povećanja broja hospitalizacija, ali bi se mogla brže širiti zbog "malo povećane biološke prenosivosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:39