KORONA I GRIPA

Prvi slučaj flurone otkriven u Hrvatskoj: Jedna pacijentica u Zagrebu ima covid-19 i gripu

Stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe neće oboljeti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u cjepivu

Testiranje u Nastavnom zavodu za javno zdrastvo

 Josko Ponos/Cropix

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu registriran je prvi slučaj flurone, kombinacije gripe i korone kod jedne 27-godišnje pacijentice iz Zagreba, potvrđeno je Jutarnjem.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o covidu-19 i virusu gripe tipa A, odnosno gripi soja H3N2.

Pacijentica se gripom najvjerojatnije zarazila na svadbi, a koronom prije tjedan dana kada se istom zarazila njezina kolegica s posla.

"S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnosticira koronaviru,s a koji je ujedno osjetljiv i na virus gripe, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentice. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti", objašnjava prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar.

Dodaje da je inače naziv flurona nastao od naziva za gripu i koronu te da se ove sezone ipak može očekivati da će se češće dijagnosticirati ovakvi slučajevi.

Naime, prošle sezone gripa je potpuno izostala vjerojatno zbog činjenice da je zbog korone bilo puno lockdowna, manje putovanja i općenito druženja koja su bila uz zaštitu. No, već prošlog ljeta bilo je dvjestotinjak slučajeva gripe uvezenih s putnicima s južne hemisfere. Ove se sezone može očekivati i pojava gripe u većem obimu, barem kod onih koji nisu cijepljeni. No, stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe vjerojatno neće oboljeti od flurone jer se primjerice soj H3N2 nalazi u sezonskom cjepivu.

Inače, s obzirom na sve veći broj pozitivnih na koronu prof. dr. Vraneš očekuje da će se omikron uskoro proširiti u općoj populaciji, a onda je samo pitanje kojom će se brzinom širiti, odnosno hoće li to biti kao u Velikoj Britaniji da se njihov broj udvostručuje svaka dva -tri dana.

"Pratit ćemo i kliničku sliku kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, i vidjeti koje su razlike u odnosnu na gripu ili samo na covid-19", kaže prof. dr. Vraneš.

"Trenutačno radimo dvije opcije 'potrage' za omikronom. Naime, probirnim PCR testom osjetljivim na omikron testiramo uzorke koji bi epidemiološki mogli biti novi soj i u tim smo slučajevima već otkrili virus koji je na neki način uvezen u Hrvatsku. Drugi uzorci koji se testiraju tim probirnim PCR testom su tzv. slučajni uzorci, odnosno nasumično se uzima pedesetak pozitivnih testova kako bi se utvrdilo postoji li slobodna transmisije virusa u populaciji. To za sad nismo utvrdili, ali pitanje je vremena kad će i to krenuti kao i u drugim zemljama", zaključuje prof.dr. Vraneš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. prosinac 2023 18:44