U IZOLACIJI

PRVI SLUČAJ OSPICA U HRVATSKOJ!? U bolnicu primljen pacijent za kojeg se sumnja da ima ovu zaraznu bolest: 'Čekamo rezultate testova iz Zagreba'

U Općoj bolnici Dubrovnik prošlog je tjedna, u petak, hospitaliziran pacijent sa sumnjom na ospice, objavio je na svojim stranicama Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

"Rezultate analize znat ćemo sutra ili najkasnije prekosutra. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. Pozivamo sve roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece i ako su propustili neko cijepljenje neka se obvezno jave nadležnom školskom liječniku ili pedijatru", priopćeno je.

Informaciju o pacijentu iz Stona za lokalni portal Dubrovački dnevnik potvrdio je voditelj odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić koji je kazao kako klinička slika odgovara ospicama.

Istaknuo je kako ipak treba pričekati rezultate testova koji su poslani u Zagreb kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi kako je zaista riječ o ospicama.

Prema neslužbenim informacijama, pacijent se osjeća dobro te je izoliran, a navodno je prethodno boravio u Albaniji.

Podsjetimo, ospice su se nedavno pojavile i u Mostaru, a u kontekstu epidemije Dubrovnik se uglavnom spominje u smislu najmanje procijepljenosti u Hrvatskoj, a shodno tome i najrizičnijem području za širenje epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:40