COVID-19

PRVI SLUČAJEVI KORONAVIRUSA U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ I BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI Riječ je o osobama koje su se vratile iz Austrije

Opća bolnica Zabok
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji, rečeno je na izvanrednoj presici Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, javlja portal zagorje.com.

Kako je rečeno na pressici, u nedjelju su primili pacijenta, a dr. Sandra Ljubičić infektolog iz Opće bolnice Zabok rekla je da je riječ o mlađoj muškoj osobi koja je došla iz Austrije.

- On ima blažu kliničku sliku. Radio je u Austriji kao sezonski radnik i cijelo vrijeme puta je nosio masku. Javio se odmah jer je već u Austriji imao simptome. Bio je savjestan i društveno odgovoran. Prebivalište mu je u Krapinsko-zagorskoj županiji - rekla je Ljubičić.

I u Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je prvi oboljeli od koronavirusa, muškarac od 40-tak godina koji je došao iz Austrije i smješten je u izolaciju bolnice u Slavonskom Brodu, rekao je u utorak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Oboljeli muškarac je s područja Nove Gradiške, a za sada nitko iz njegove uže sredine ne pokazuje simptome bolesti, dodao je Bošnjaković, na izvanrednoj konferenciji brodsko-posavskog županijskog Stožera Civilne zaštite.

"Pacijent ima blagu kliničku sliku. Njegov smještaj odrađen je po predviđenom protokolu tako da je direktno smješten u izolaciju Opće bolnice u Slavonskom Brodu", rekao je Stjepan Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković naglasio je da je pacijent postupio vrlo savjesno, što je do sada rezultiralo i činjenicom kako kod članova njegove obitelji nema simptoma bolesti.

"Pacijent je u četvrtak došao iz Austrije, gdje je bio u kontaktu s drugom stranom osobom koja je imala simptome, a testirana je u nekoj od stranih država. Po dolasku kući pacijent je bio u samoizolaciji do nedjelje, kada se javio liječniku", istaknuo je Cvitković.

Još jednom je pozvao sve građane koji se vraćaju iz inozemstva, da se pridržavaju uputa o samoizolaciji koje dobiju na granici ili ih mogu pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54