UZ ŠETNICU

PRVI SPOMENIK ŽRTVAMA KOMUNIZMA U HRVATSKOJ Gradili su ga sedam godina, a otkrit će ga u Vodicama

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon gotovo sedam godina, koliko je trajao projekt njegove izgradnje, konačno je dovršen Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma u središtu Vodica, smješten na dijelu zelene površine uz obalnu šetnicu nasuprot marine.

Njegovo svečano otkrivanje najavljeno je za 23. kolovoza, kada se i u Republici Hrvatskoj obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a prema Rezoluciji Europskog parlamenta.

Spomenik će, kako doznajemo, otkriti predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva dr. Zvonimir Šeparović, a misu zadušnicu u vodičkoj župnoj crkvi služit će šibenski biskup msgr. Ante Ivas.

Na inicijativu ogranka Udruge Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije uz potporu braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, odluku o izgradnji spomenika, prvog ovakve vrste u Hrvatske, donijelo je Gradsko vijeće Vodica još krajem 2008. godine, te je nositelj projekta bio Grad Vodice koji je za ovu namjenu iz proračuna izdvojio oko 220 tisuća, dok je ostatak osiguran dragovoljnim prilozima građana i pravnih osoba.

- Spomenik je posvećen žrtvama Bleiburga i Križnog puta s vodičkog područja te nevinim civilima iz Vodica i susjednih mjesta koje su u razdoblju od 1943. do 1945. godine na bestijalan način ubili partizani i bacili u jamu Golubinku i druga stratišta po vodičkim poljima. Izgradnjom ovog spomenika konačno je ispunjena civilizacijska i moralna obveza prema ubijenim nevinim žrtvama partizansko-komunističkog terora. Ujedno, spomenikom će žrtve napokon dobiti zasluženi pijetet, koji im njihove obitelji nisu mogle odati za gotovo pola stoljeća komunističke diktature. Ujedno, smatram da bi ovaj spomenik trebao postati i temelj nacionalne pomirbe. Zahvalio bih se izvođaču - vodičkoj građevinskoj tvrtki Minigradnja koja je donirala dio radova na spomeniku, kazao je Nikola Španja, predsjednik županijske udruge 'Hrvatski domobran'.

Ovo spomen-obilježje, inače, izgrađeno je prema idejnom rješenju akademskog kipara Kažimira Hraste i čine ga dva dijela. Glavna skulptura, a riječ je o kupoli visokoj 2,2 metra, izgrađenoj od bijelog betona u kombinaciji s broncom. Motiv skulpture je apstraktan, a dominantan element je voda s komponentama svjetla i zvuka.

Na drugom dijelu spomenika – njegovu aneksu, stoji natpis 'Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma' uz grb Republike Hrvatske i križ, kao i prigodni domoljubni stihovi. Uz hrvatski, tekstualni dio isklesan je i na engleskom jeziku.

Sto žrtava Golubinke

Prema podacima Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća grada Vodica u dvije posljednje godine Drugog svjetskog rata partizani su po nalozima lokalnih komunističkih moćnika po 'kratkom postupku', bez ikakve dokazane krivnje ubili blizu sto civila iz Vodica i susjednih mjesta. Iz Vodica su 53 žrtve, po 17 iz Gaćeleza i Čiste Velike, dok ih je 15 iz Tribunja i s otoka Prvića. Većina ovih žrtava ubijena je nad jamom Golubinka nadomak Tišnjanske Dubrave.

Ubojstva su se odvijala na posebno okrutan način. Žrtve su dovođene žicom zavezanih ruku, probadane bajonetom i bacane u tridesetak metara duboku jamu u kojoj su krvarili i umirali u teškim bolovima. U ovoj jami su skončale i brojne žrtve iz Murtera, Tisnoga, Pirovca, Dazline i drugih okolnih mjesta.

Bez imena na spomeniku

Kada se krenulo s realizacijom projekta spomenika bilo je govora da će se na spomeniku naći i sva imena žrtava kojima je spomenik posvećen. No, od toga se odustalo i o nestavljanju imena nedavno je odluku donijelo i Gradsko vijeće Vodica.

- Imena na spomeniku mogla bi donijeti probleme, jer bi se moglo slučajno dogoditi da se neke žrtve izostave. Stoga je bilo najbolje rješenje da se imena ne stavljaju, te smo na taj način izbjegli moguće probleme, objasnila je vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:27