DAN POSLIJE

PRVI SUSRET NAKON IZBORNOG SRAZA Evo što su Kolinda i Josipović jedno drugom rekli

Dvoje predsjedničkih kandidata susreli su se neposredno uoči gostovanja u Dnevniku Nove TV
 Nova TV / Nova TV

Kandidati na predsjedničkim izborima, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, večeras su gostovali u Dnevniku Nove TV .

Kakva su njihova razmišljanja dan nakon prvog kruga predsjedničkih izbora te što planiraju u nastavku kampanje? Prvi je na pitanja Mislava Bage odgovarao predsjednik Ivo Josipović.

Na pitanje je li pomislio da bi, s obzirom na broj glasova koje je osvojila njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, pomislio da je to početak njegova kraja, Josipović je odgovorio negativno. 'Pobijedio sam u prvom krugu, pobijedio sam u nepovoljnim okolnostima. S jedne strane HDZ si je zadao da će dobiti 950 tisuća glasova i bili su odlično organizirani. Sinčić je bio fokusiran na iste vrijednosti kao i ja', rekao je Josipović.

Za birače Ivana Vilibora Sinčića kaže da bi njemu trebali dati glasove jer su i on i Sinčić fokusirani na iste probleme. 'Sinčić je nudio rješenja koja nije moguće ostvariti. Govori protiv korupcije gdje sam se ja već angažirao', rekao je Josipović.

U nastavku kampanje građane će nastojati uvjeriti da je pravda i dalje njegov cilj te da je u prethodnom razdoblju poduzeo ozbiljne stvari da se nepravde isprave. Nije se htio složiti s konstatacijom da je prvi krug predsjedničkih izbora bio ujedno i referendum o Vladi Zorana Milanovića, a razlog svog skromnijeg rezultata od očekivanog vidi u nekim drugim stvarima.

Za protukandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, s kojom će snage odmjeriti u drugom izbornom krugu, izjavio je da joj je glavna slabost u činjenici da je bila dio vlade koja je, kako navodi, bila koruptivna. 'Premijer i šest ministara su u zatvoru, riječ je o sustavu vrijednosti koji ne možemo zaboraviti', upozorio je Josipović.

Nakon Josipovića, u programu Nove TV gostovala je i Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je Mislavu Bagi na pitanje je li to sve što je na biračkoj sceni mogla skupiti odgovorila negativno. 'Bila su četiri kandidata, u drugom krugu dva. Ne dijelim birače ni na ljevicu ni na desnicu. Želim biti predsjednica svih građana Hrvatske', kazala je Grabar Kitarović.

Napomenula je da nikada ne udara ispod pojasa i ne ide na osobu, a u nastavku kampanje usredotočit će se na Josipovićev učinak tijekom proteklih pet godina na Pantovčaku. 'Po čemu misli da ima pravo na sljedećih pet godina i kako mislim da zemlju možemo i moramo izvući iz krize', opisala je fokus nastavka svoje kampanje.

'Morate učiti na svojim i tuđim greškama. Kad sam prvi put ušla u diplomaciju, ušla sam bez dana radno iskustva, učila sam kroz posao, kroz ljude i diplomatske priručnike. Kada sam došla na diplomatsku akademiju shvatila sam da sam jako puno naučila kroz praksu', kazala je još kandidatkinja HDZ-a.

Na pitanje koja jamstva može dati da će biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a ne netko tko će slušati Tomislava Karamarka, ukazala je na svoju karijeru. 'Ja sam otišla, nisam htjela kompromitirati sebe i govorim o neslaganju u stranci, radije sam se distancirala i izabrala drugu karijeru. Jedini koga ću slušati su hrvatski birači, ja sam njihov glas. Slušat ću Karamarka i Milanovića jer ću raditi na političkom konsenzusu svih stranaka, da riješimo goruća pitanja ove zemlje. Ne možemo se dijeliti ni po čemu, svi moramo raditi na interesu zemlje', izkavila je Kolinda Grabar Kitarović.

Inače, prije gostovanja u Dnevniku Nove TV, dvoje se kandidata po prvi put nakon objave rezultata prvog kruga susrelo te su si u kratkom, ali srdačnom, razgovoru, jedno drugom čestitali na plasmanu u drugi krug.

Nova TV

Foto: Nova TV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:25