SUSTAV FISKALIZACIJE

Prvi tjedan ožujka s manje fiskaliziranih računa, a većim iznosom

 Davor Pongračić / CROPIX

Sve djelatnosti iz sustava fiskalizacije u prva dva mjeseca ove godine bilježe porast broja i iznosa računa u odnosu na isto vrijeme lani, a podaci za prvi tjedan ožujka pokazuju smanjenje broja računa za dva posto, uz povećanje njihova iznosa za pet posto, podaci su Porezne uprave.

U prvom tjednu ožujka (od 2. do 8. ožujka) fiskalizirano je gotovo 41,69 milijuna računa, što je za oko milijun računa ili 2,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. No, iznos fiskaliziranih računa od 3,27 milijardi kuna je za oko 262 milijuna kuna ili 5,2 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz informacije o sustavu fiskalizacije koju je Porezna uprava u srijedu objavila na svojim internet stranicama.

Po tim podacima, u trgovini na veliko i malo u razdoblju od 2. do 8. ožujka ove godine fiskalizirano je 24,45 milijuna računa, što je na godišnjoj razini smanjenje za oko 3,3 posto, dok je u istom postotku porastao iznos fiskaliziranih računa, na 2,23 milijarde kuna.

Smanjenje i broja i iznosa računa vidljivo je, pak, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane - broj računa je smanjen za gotovo 1,9 posto, na 6,51 milijun, dok je osjetnije, za 4,2 posto smanjen iznos računa, na 251,14 milijun kuna.

Podaci Porezne uprave za prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju kako je broj fiskaliziranih računa za sve djelatnosti porastao za 3,9 posto, na gotovo 334,29 milijuna. Iznos računa od 25,68 milijardi kuna je za gotovo dvije milijarde kuna ili za 9,2 posto veći nego u razdoblju siječanj-veljača prošle godine.

Po podacima iz sustava fiskalizacije, broj računa u trgovini, kao i u turizmu i ugostiteljstvu rastao je za više od pet posto, dok su iznosi u plusu nešto većem od 10 posto.

Tako trgovina na veliko i malo u prva dva mjeseca bilježi rast broja fiskaliziranih računa za 5,2 posto, na njih više od 199 milijuna. Iznos fiskaliziranih računa je, pak, porastao za 10,2 posto, na 18,15 milijardi kuna, što je za oko 1,7 milijardi kuna više nego u prva dva lanjska mjeseca.

Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u siječnju i veljači je fiskalizirala gotovo 53,15 milijuna računa, ili 5,7 posto više nego u prva dva mjeseca prošle godine. Iznos tih računa od 1,24 milijarde kuna je za oko 240 milijuna kuna, ili za 12,6 posto više nego u siječnju i veljači 2019. godine.

Ministar financija Zdravko Marić je osnovne podatke o sustavu fiskalizacije u prva dva mjeseca iznio i na prošlotjednoj sjednici Vlade. "Početak godine, do izbijanja koronavirusa bio je u skladu s očekivanjima, pa i nešto bolji, ali efekti koronavirusa sada su već vidljivi", rekao je prošli četvrtak Marić, napominjući kako a detaljniju i točniju procjenu nedostaju ključne varijable - intenzitet i trajanje epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:18