TURIZAM U KORONI

Prvi ugovor o covid-putovnici: Cijepljeni turisti iz Izraela moći će bez ograničenja u Hrvatsku

Pridružujemo se državama koje će potvrdu o cijepljenju izjednačiti s negativnim testom
Izraelski veleposlanik Ilan Mor i ministrica turizma Nikolina Brnjac
 CROPIX

Hrvatska je na pragu sporazuma s Izraelom o olakšanom režimu putovanja između te dvije zemlje. Takav sporazum Izrael je već potpisao s Grčkom i Ciprom i počet će se primjenjivati od početka travnja. Hrvatska još uvijek ne zna kada će to biti, ali bi prema riječima ministrice turizma Nikoline Brnjac, koja je danas o tome imala sastanak s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom, to trebalo biti vrlo brzo.

Taj bi bilateralni sporazum omogućio izraelskim turistima koji su cijepljeni protiv covida-19 da putuju u Hrvatsku bez ograničenja i karantene, ali i obrnuto, na osnovi međusobnog sporazuma u čiju će izradu biti uključena i ostala resorna ministarstva.

Zaštita u sezoni

- Hrvatska kreće s ciljem zaštite sugrađana i turista u razgovore s izraelskim veleposlanikom o olakšanom režimu putovanja. Razgovarali smo o tome koje procedure moramo pripremiti kako bismo mogli potpisati bilateralan sporazum kakav je Izrael već potpisao s Grčkom i Ciprom. Hrvatska jest otvorena zemlja i u prva dva mjeseca ove godine imali smo oko 700 tisuća noćenja, od čega su polovicu činili strani gosti. No sada razgovaramo o protokolima za prelazak granica jer nas čeka veći broj dolazaka. Moramo pokazati odgovornost i poslati poruku o sigurnosti. To je naša najbolja kampanja - rekla nam je ministrica Brnjac uoči sastanka s izraelskim veleposlanikom. Izraelski veleposlanik nada se da će se vrlo brzo finalizirati protokol kojim će biti omogućena sloboda putovanja.

- U tom protokolu točno će pisati koji su to kriteriji po kojima izraelski i hrvatski putnici na siguran način mogu putovati u obje zemlje. A obje zemlje imaju interes da ugoste što više turista i zato smo danas počeli razgovore. Vjerujem da će biti prihvaćen vrlo brzo. Izrael je sad pred izborima i vjerujem da će sporazum biti potpisan odmah nakon njih jer je potpisivanje takvog sporazuma win-win situacija za obje zemlje - kazao je Mor.

Isto tako, sličan se sporazum planira i s drugim zemljama izvan Europske unije, od kuda dolazi veći broj gostiju u Hrvatsku. Ministrica će se pak danas sastati i s predstavnicima regionalnih turističkih zajednica kako bi se što bolje pripremili za veći dolazak stranih gostiju koji se očekuje od Uskrsa nadalje, posebno od Duhova u svibnju, kada će vrlo vjerojatno u Hrvatsku doći i veći broj njemačkih gostiju. Naime, vrlo vjerojatno će velik dio zemalja tražiti svoje državljane da nakon povratka iz Hrvatske predoče negativan test na covid-19, što je bio i slučaj lani pred kraj sezone, zbog čega su se stvarali redovi na punktovima regionalnih zavoda za javno zdravstvo za testiranje u jadranskim destinacijama.

- Zatražit ću od regionalnih zajednica da vide kakvi su im kapaciteti vezano za testiranje gostiju koji će dolaziti u njihove destinacije kako se ne bi događala uska grla, što je bio slučaj prošle godine. Zajedno ćemo se dogovoriti o broju punktova gdje će gosti prije odlaska u svoje zemlje moći odraditi PCR test ili antigensko testiranje, ovisno o tome što će njihove matične zemlje tražiti na povratku. Isto tako dogovaramo se i o mogućnosti sufinanciranja tog testiranja. Popis tih punktova bit će dostupan na našoj web stranici safestayincroatia.hr - zaključila je Brnjac.

Sve veći broj europskih turističkih destinacija ovih dana najavljuje da sredinom svibnja planira granice otvoriti za međunarodni turizam, a najkonkretnije u tim namjerama zasad je otišla Grčka, čiji je ministar turizma Haris Theoharis najavio kako će to najizglednije biti 14. svibnja. Kako je Theoharis rekao na turističkom sajmu ITB u Berlinu, ova mediteranska destinacija ovisna o turizmu računa da bi s tim datumom mogla ukinuti dio ograničenja koja trenutačno postoje u smislu ulaska u Grčku za strane osobe, a koja su poprilično stroga.

Potvrda o preboljenju

Recimo, za ulazak u Grčku, osim negativnog PCR testa, i dalje postoji obveza samoizolacije, što sprečava bilo kakve masovnije ulaske u zemlju pa je logično očekivati da bi ova odredba sredinom svibnja mogla biti ukinuta. Osim na osnovi negativnog testa, ulazak u zemlju planira se dopustiti i na temelju potvrde o cijepljenju, kao i potvrde o prebolijevanju bolesti.

Nastavak turističkog prometa od svibnja najavljuje i Španjolska, koja također popisu osoba koje mogu ući u zemlju bez potrebe karantene planira pribrojati cijepljene osobe i one koje su preboljele covid, dok Cipar i Portugal kao datume otvaranja najavljuju 17. svibnja. Hrvatska, s druge strane, doznajemo iz Ministarstva turizma, zasad nema namjeru u javnost izlaziti s nekim konkretnim datumom otvaranja granica jer su one i sada otvorene za sve osobe s negativnim PCR testom, dok oni koji ga ne mogu predočiti moraju ići u karantenu.

Najvjerojatnije će se čekati da stav o tome zauzme Europska komisija, što bi se trebalo dogoditi krajem ožujka. Tada bi se, naime, trebalo znati kada će i hoće li uopće zemlje članice uvoditi "digitalni zeleni certifikat" (takozvane covid-putovnice) i hoće li on biti obavezan. Najvažniju odluku za domaći turizam - hoćemo li u sezoni dopustiti da nam turisti granice prelaze bez ikakvih mjera ograničenja, kao što je to bilo lani - zasad se nitko ne usudi donijeti. "Najvjerojatnije je da to prije neće biti nego da hoće", doznajemo od izvora iz Stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:19