DOGOVORENA IZMJENA ZAKONA

PRVI USPJEH AKCIJE 'SPASI ME': SVAKA MODRICA KAZNENO DJELO I 'seks bez pristanka' tretirat će se kao silovanje, minimalna kazna diže se na 3 godine

 
Andrej Plenković, Jelena Veljača
 Damjan Tadić / CROPIX

Primjena svake fizičke sile prema članu obitelji nakon koje je nastupila ozljeda - modrica ili bilo kakva teža ozljeda - od Nove godine bit će isključivo kazneno djelo, za koje je propisana kazna od jedne do tri godine zatvora, i više se neće moći tretirati kao prekršaj.

Naguravanje ili čupanje nakon kojeg nije došlo do tjelesne ozljede bit će i dalje sankcionirano prekršajno i kažnjavano kaznom od 2000 kuna do 90 dana zatvora. No, ako se takvo djelo nasilja u obitelji ponovi, drugi put prijavljeni počinitelj bit će gonjen po kaznenom zakonu za djelo nasilja u obitelji, za koje je također propisana kazna od jedne od tri godine zatvora.

Spolni odnos bez pristanka, sporno kazneno djelo koje je u postojećem Kaznenom zakonu odvojeno od silovanja, ukida se, a kazna za silovanje povećava se s minimalno jedne na minimalno tri godine zatvora. Maksimalna kazna i dalje ostaje 10 godina.

Glavne su to zakonske izmjene koje su aktivistice za ženska prava i predstavnice inicijative #spasime danas dogovorile u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ministricom demografije Vesnom Bedeković i drugima.

- Od 2013. godine, kad je donesen Kazneni zakon, tražimo ukidanje kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka i konačno smo se uspjele izboriti. Radilo se o djelu u kojem nije bio pružan otpor zbog stanja u kojem se žrtva nalazila. Primjerice, ako je bila u nesvijesti, počinitelj nije gonjen za silovanje, nego za spolni odnos bez pristanka, za što je minimalna propisana kazna bila šest mjeseci zatvora, a često su kazne bile uvjetne. Većina silovanja u braku također je bila gonjena po tom članku Kaznenog zakona, jer bi žene otrpjele u tišini da ne probude djecu ili ne izazovu dodatno nasilje - tumači Maja Mamula iz Ženske sobe.

 Zagreb, 110919. 
Banski dvori,Vlada RH.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predstavnicima udruga ustanova i organizacija za zrtve obiteljskog nasilja.
Na fotografiji:  Andrej Plenkovic,Vesna Bedekovic, Drazen Bosnjakovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Andrej Plenković,Vesna Bedeković, Dražen Bošnjaković

Također će prvi put biti definiran i pristanak na spolni odnos: smatrat će se da postoji “ako je osoba svojom voljom odlučila stupiti u spolni odnošaj i bila je sposobna donijeti i izraziti takvu odluku”. Smatra se da takvog pristanka nema, navodi se dalje u zakonskom prijedlogu, ako je spolni odnošaj izvršen uz upotrebu prijetnje, zlouporabom položaja, iskorištavanjem stanja osobe i drugo. Također se u Kaznenom zakonu povećavaju minimalne kazne i za druga kaznena djela na štetu bliskih osoba: za nanošenje teške tjelesne ozljede s jedne na tri godine zatvora, kao i za sakaćenje spolnih organa.

Osobito je zanimljivo da se bliske osobe izjednačavaju sa službenim osobama u kaznenom djelu prijetnje: to znači da član obitelji neće drugog člana koji mu je prijetio goniti po privatnoj tužbi, nego će to činiti policija.

 Zagreb, 110919. 
Banski dvori,Vlada RH.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predstavnicima udruga ustanova i organizacija za zrtve obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Jelena Veljača

- Svi mi u inicijativi #spasime, ali i ja osobno, zaista se nadamo da će u ovom slučaju parlamentarna država pokazati svoje pravo značenje i da će ove izmjene Sabor usvojiti - rekla je Jelena Veljača nakon sastanka. Ono što je sada ključ, nastavlja, jest ostvariti kvalitetnu međuresornu suradnju u praksi, koja sada ne funkcionira dobro. Neke žrtve prijavljuju policiji, neke u centru za socijalnu skrb, to se rasprši, a njihova suradnja nije dobra, pa cijeli sustav ne radi kako treba. Premijer je predložio da se resorni ministri, dakle šefovi pravosuđa, obrazovanja, policije i socijalne politike, sastaju svaka tri mjeseca i razgovaraju kako unaprijediti suradnju sektora u praksi.

- Nažalost, još nismo uspjele da svaki oblik nasilja bude kazneno djelo. Situacija je ipak od danas, barem na papiru, doista bolja. Kazne su puno oštrije i nasilje se, na papiru, sankcionira ozbiljnije - rekla je Neva Tölle, dugogodišnja aktivistica iz Autonomne ženske kuće Zagreb. No, istaknula je, ovo je samo prvi korak.

 Zagreb, 110919. 
Banski dvori,Vlada RH.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sastao se s predstavnicima udruga ustanova i organizacija za zrtve obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Jelena Veljaca, Drazen Bosnjakoic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Jelena Veljača, Dražen Bošnjaković

- Ovo je jako dobro i jako pozitivno, ali nije dovoljno. Nama treba vrlo ozbiljna i kvalitetna reforma pravosuđa - zaključila je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da će dogovorene zakonske izmjene uskoro u proceduru te da bi na snagu trebale stupiti 1. siječnja 2020.

- Želimo zaprijetiti svima onima koji žele počiniti takva kaznena djela i poručiti im da neće proći lako, da će im biti izrečena teška kaznena sankcija - rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:10