DOZNAJE JUTARNJI

PRVO DIJETE U HRVATSKOJ ZARAŽENO KORONAVIRUSOM Riječ je o mališanu iz Zagreba, vrtićke dobi

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Jedno dijete vrtićke dobi u Zagrebu zaraženo je koronavirusom, doznaje Jutarnji list. U Hrvatskoj je sada 32 zaraženih koronavirusom.

Vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

- Potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo jedno dijete iz zagrebačkog vrtića. Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti, javljaju iz Grada.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ministar Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dr. Alemka Markotić potvrdili su da je u Hrvatskoj zaražena još jedna osoba.

- Detektiran je još jedan bolesnik koji je bliski kontakt prethodno oboljelog - istaknuo je Beroš nakon kojeg je riječ preuzela dr. Markotić.

- Sve što možemo reći je da su obiteljski kontakti, ali nećemo iznositi detalje da zaštitimo anonimnost obitelji - dodala je Markotić.

Alemka Markotić kazala je kako nova zaražena osoba ima blage simptome. - Sve ostale preporuke ostaju, kontrola i samodisciplina je preduvjet da se zajedno izborimo sa svime - dodala je.

Na pitanje novinara o oboljelom djetetu, dr. Markotić je naglasila kako su više puta zamolili da se obiteljske stvari ne iznose u javnost. - Zasad nećemo iznositi nikakve obiteljske podatke - dodala je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti naglasila je da je iz dostupnih podataka o epidemiji točan podatak što ga je izgovorio premijer Andrej Plenković, kako je iznimno nizak postotak zaražene djece, ali i osoba mlađih od 20 godina.

- Ukoliko se i zaraze, to su vrlo blagi simptomi, a nije zabilježena nikakva bolest među tom populacijom, kao i među zdravom populacijom - rekla je Markotić. Među njima zabilježeni su uglavnom blaži oblici bolesti.

Teži oblici bolesti zabilježeni su među rizičnom populacijom, među starijim ljudima od 70 godina, a osobito kod onih koji imaju kronične bolesti, dodala je. Ocijenila je i kako nema relevantnih podataka da se virus širio od djece vrtićke dobi.

Možemo pretpostaviti da postoji takav potencijal, međutim za to nema dokaza, rekla je, dodavši kako je to slučaj kod gripe, ali kod korone virusa nemamo podatke.

- I dalje nemamo znakove lokalne transmisije - rekao je Beroš. Dodao je kako je trenutno u testiranju 553 uzorka, 15 ih čeka rezultate, a pod nadzorom je 5991 osoba.

MORH
Savjetnik načelnika za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar govorio je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite

Brigadni general i glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS-a Boris Zdilar rekao je da imaju jednog zaraženog pripadnika koji se nalazi u Klinici Fran Mihaljević.

- Radimo izvide i radnje sukladno smjernicama, imamo situaciju pod kontrolom - rekao je Zdilar.

Doznajemo kako je pripadnik Hrvatske vojske među slučajevima koji su ranije potvrđeni.

Na pitanje o zagrebačkim klubovima koji su nastavili s radom te najavili normalan rad ovog vikenda odgovorio je ministar Beroš.

- Upravo pripremamo preporuku za noćne klubove koja će jasno naznačiti da takvo ponašanje nije u skladu s našim preporukama - rekao je Beroš.

Dr. Markotić govorila je o tempu testiranja na koronavirus.

Zagreb, 280220
Medicinski fakultet, sastanak dekanica i dekana sastavnica Sveucilista u Zagrebu o postupanju u vezi s koronavirusom.
Na fotografiji: Vili Beros.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
Vili Beroš

- Još uvijek sve stižemo istestirati u vrlo kratkom roku kojeg se ne bi postidjela ni neka razvijenija zemlja. Od početka sljedećeg tjedna, imat ćemo još dva punkta u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na zavodu Dr. Andrija Štampar - najavila je. Pripreme se provode i u KBC Split, KBC Osijek te Zavodu za javno zdravstvo Rijeka.

Muškarac koji je s djetetom u četvrtak bio u Dječjoj bolnici, u trenutku dolaska nije znao da je zaražen, već je bio pod mjerom samoizolacije. Dr. Markotić je pojasnila da se pacijent javio njima nakon što se javio u bolnicu sa simptomima. Bio je hospitaliziran i dokazan mu je virus, rekla je. Ministar je novinarima pojasnio i da osoba koja je u izolaciji ne može uvijek biti sama u stanu ili kući.

Postoje uvjeti kada se samoizolira od ostalih ukućana. Komunikacija između osobe u samoizolaciji i ukućana ne bi trebala biti bliska i intenzivna, ali do komunikacije može doći, dodao je. Bliski kontakt podrazumijeva 15 minuta kratkoga razgovora ili rukovanje.

Na presici je bilo riječi i o situaciji na graničnom prijelazu Macelj gdje su se tijekom dana stvorile velike gužve zbog pregledavanja putnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da sve osobe koje dolaze iz zemalja pogođenih koronavirusom na granici moraju ispuniti obrazac te da ih se ondje obavještava o mjerama samoizolacije, odnosno karantene.

- Granični inspektor će samo uzeti ime i prezime, kamo osoba ide i broj telefona, što je važno za praćenje ljudi koji su u samoizolaciji - rekao je Capak.

Osobe koje se ne pridržavaju samoizolacije građani mogu prijaviti pozivom na broj 112, poručuju iz Stožera.

Na dva tjedna otkazani su svi sportski treninzi, rekreacije, edukacije i sportska događanja u Gradu Zagrebu. U gradskim sportskim objektima trenirat će moći samo vrhunski sportaši, kažu nam iz ustanove za Upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:35