ODLUKA 1. PROSINCA

PRVO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA Istra: Na referendumu o gay brakovima većina bi bila protiv

Ispitanici iz ruralnih područja u većem bi postotku, njih 41%, glasali za referendumsko pitanje
 Dragan Matić/CROPIX

Prema rezultatima istraživanja nevladinih organizacija iz Istre, provedenog na uzorku od 490 ispitanika ovog tjedna u Istarskoj županiji, na referendum koji će se održati 1. prosinca izašlo bi 64% ispitanika, 16% bi apstiniralo, a 20% ispitanika je neodlučno. Od ukupnog broja ispitanika koji planiraju izaći na referendum njih 43% bilo bi protiv postavljenog pitanja, njih 36% bilo bi za, dok je 21% ispitanika neodlučno.

Zanimljivo je pogledati strukturu ispitanika i njihovih preferencija s obzirom na to dolaze li iz urbanih ili ruralnih područja, radi li se o ženama ili muškarcima, te s obzirom na njihovu životnu dob.

Očekivano, ispitanici iz ruralnih područja u većem bi postotku, njih 41%, glasalo za referendumsko pitanje, dok bi njih 37% bilo protiv. Ostali ispitanici iz ruralnih područja, njih 22%, još uvijek je neodlučno. Razlike među ispitanicima iz urbanih područja, još su veće - njih čak 48% bilo bi protiv referendumskog pitanja, dok je onih koji bi glasali za referendumsko pitanje manje od jedne trećine ispitanika, tj. 32%. Neodlučnih je u urbanim područjima Istarske županije 20%.

Rezultati istraživanja u kojemu je parametar životna dob posebno je zanimljiv. Naime, 49% mladih bilo bi protiv referendumskog pitanja, 28% bilo bi za, a 23 % se još uvijek nije odlučilo. Na najveće iznenađenje, slično su postoci raspoređeni i kod umirovljenika. Njih čak 46% glasalo bi na referendumu protiv, 33% bilo bi za referendumsko pitanje, dok se njih 21% još uvijek nije odlučilo. S druge strane, ispitanici srednje životne dobi pokazali su se puno konzervativniji od uvjetno rečeno svoje djece, ali i roditelja. Njih 43% podržava referendumsko pitanje, dok je samo njih 37 % protiv, a 20% je neodlučno.

Što se tiče preferencija žena i muškaraca i ovdje su rezultati jako interesantni. Naime, ni kod područne niti kod dobne strukture nije izraženo natpolovično protivljenje referendumskom pitanju, no 52% ženskih ispitanika je protiv referendumskog pitanja, dok je samo 30% žena za referendumsko pitanje, a 18% žena je neodlučno. Treba navesti da je gotovo izjednačen stav kod muških ispitanika, za referendumsko pitanje glasalo bi 40 %, dok bi ih 39% bilo protiv, a 21% ispitanih je neodlučno.

Našu akciju “Naprijed” možete pratiti na https://www.facebook.com/Naprijed

Svoje komentare i iskustva i dalje nam možete slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:00