SPORAZUM

Prvo izručenje: Ivan Bender ide iz Zagreba u bosanski zatvor

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je da je za bivšeg ravnatelja Zavoda za mirovinsko osiguranje Federacije BiH i člana tamošnjeg HDZ-a iz BiH stigao zahtjev za izručenje

ZAGREB - Ivan Bender, bivši ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje Federacije BiH i član tamošnjeg HDZ-a, mogao bi postati prvi hrvatski državljanin koji će, na temelju ove godine potpisanog sporazuma između RH i BiH, zatvorsku kaznu na koju je osuđen u susjednoj državi služiti u hrvatskom zatvoru.

Bijeg uoči presude

Na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđeno nam je da je stigao odgovarajući zahtjev nadležnih pravosudnih tijela BiH u odnosu na Ivana Bendera.

Podsjetimo, Bender je u srpnju 2006. pobjegao iz BiH dva dana uoči donošenja presude na sudu u Čapljini kojom je zbog pronevjere i zloupotrebe položaja i ovlasti pri prodaji mostarskog hotela Ero jednom privatnom poduzeću osuđen na četiri i pol godine zatvora. S obzirom na to da je uz bosansko-hercegovačko imao i hrvatsko državljanstvo, mirno je, bez straha da bi mogao biti izručen, pune četiri godine živio s obitelji u Zagrebu.

Ne može izbjeći kaznu

Interpolova tjeralica koja je za njim bila raspisana, bila je za njega nevažna dok se zadržavao na teritoriju RH. No, spomenuti sporazum dviju zemalja, koji je potpisan upravo kako bi se spriječili ovakvi slučajevi, promijenio je situaciju. Osuđenom Ivanu Benderu sada preostaje izbor: služiti kaznu u Hrvatskoj ili u nekom od zatvora u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:49