VELIKA ŠKRTICA

Prvo nas je poharala šrinkflacija, a sada i skimpflacija! U hrvatskim trgovinama pronašli smo par primjera

Ovim proizvodima s hrvatskih polica smanjili su udio mesa i badema te dodali palmino ulje

Velika škrtica

 Jutarnji List/

Brojni su trikovi uz pomoć kojih proizvođači pokušavaju trošak inflacije prebaciti na leđa potrošača, a jedan od njih posebno je prepreden jer ga je poprilično teško otkriti.

Zaboravite na shrinkflaciju koju je vrlo lako primijetiti na prvi pogled - proizvod je izgubio na gramaži, smanjilo se i pakiranje pa je dosta teško prikriti da se nešto gadno promijenilo kod potrošačevog omiljenog proizvoda.

Puno je teže kad ste žrtva skimpflacije - to je, naime, trend da proizvođač promijeni recept nekog proizvoda, i to obično na način da mu drastično smanji udio skupljeg i najvrjednijeg sastojka ili ga pak u potpunosti zamijeni nekim jeftinijim sastojkom.

Ako potrošač nema baš jako istančan osjet okusa, jedini način da otkrije ovu praksu je da provjeri količine sastojaka na deklaraciji, naravno, pod uvjetom da jako dobro pamti kakvi su ti udjeli bili ranije, a to pamte tek rijetki.

Mi smo se za ovu temu poslužili otkrićem slovenske udruge za zaštitu potrošača koja je pronašla nekoliko proizvoda, dostupnih i na hrvatskom tržištu, a kojima se u inflaciji naglo promijenio recept, naravno, sve na štetu kvalitetnijih sastojaka.

U nekima od njih tako je smanjen udio mesa, neki su najednom ostali bez više od polovice udjela badema, kod nekih je bolja masnoća zamijenjena lošijom.

Cijene su, naravno, ostale iste - ili su čak više.


Imate prijedlog za Veliku Škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 10:22