KRVNIK S OVČARE U HAAGU

Prvo pojavljivanje u Haagu: Hadžić se odbio izjasniti o krivnji, tražio još 30 dana za izjašnjavanje

 AFP

ZAGREB - Donedavni haški bjegunac Goran Hadžić danas se prvi puta pojavio pred Haškim sudom te je iskoristio pravo da se ne izjasni o krivnji.

Njegov odvjetnik Vladimir Petrović obavijestio je suca da se njegov branjenik neće izjasniti o krivnji te zatražio 30 dana odgode.

Južnokorejski sudac O-Gon Kwon vodio je ročište te je najavio da će optuženik biti pozvan pred Tribunal u roku od 30 dana, a ako se ne izjasni o krivnji niti na drugom ročištu, sud će smatrati kako se ne osjeća krivim.

Hadžiću su danas u Haagu pročitali njegova prava tijekom suđenja, a njegov je odvjetnik izjavio kako je optuženik primio izmijenjenu optužnicu te su je zajedno analizirali.

Haški sud Hadžića tereti u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Haaško tužiteljstvo objavilo je u petak kasno poslijepodne izmijenjenu optužnicu koja Hadžića sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Iz nove verzije optužnice izostavljena je tvrdnja o Hadžićevu osobnome sudjelovanju u ubijanju zatočenika u Dalju.

Tereti ga se da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je uhićen u srijedu u Srbiji nakon sedam godina bijega, a Haagu je izručen u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:40