NOVI PLENKOVIĆEV ISTUP

Prvo pucaju na Banske dvore, zatim HDZ-ovce ne puštaju u kafiće, što je sljedeće, lupanje letvom?

Predsjednik HDZ-a i Vlade ustvrdio je da je mladić koji je pucao na Banske dvore to učinio zbog HDZ-ove koalicije s SDSS-om
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se još jednom, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, obratio novinarima. Između ostalog, izvijestio je da će HDZ za županicu Požeško-slavonske županije kandidirati Antoniju Jozić, za karlovačku županicu Martinu Hajdin, a za istarsku županicu ravnateljicu pulske Opće bolnice Irenu Hrstić.

Odmah su uslijedila pitanja okupljenih novinara, a tema koja je ponovno dominirala je premijerova burna reakcija na Facebook status od prije 10-ak dana, u kojemu vlasnik riječkog cocktail bara 'Three Monkeys' piše da u njegovom lokalu HDZ-ovci i njihovi simpatizeri nisu dobrodošli.

Premijera su pitali da komentira reakciju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je poduljim priopćenjem komentirao spomenuti raniji Plenkovićev istup.

- Što se tiče samog gospodina i kafića Tri majmuna, moram primijetiti da je ipak izostala jača reakcija gospodina Obersnela. On danas u ogromnom pismu tvrdi da smiruje strasti, ali i pita kakve veze ja imam s Rijekom. Ja Rijeku volim i ova reakcija jednog pojedinca nema veze s Rijekom. Nije normalno da netko kaže da HDZ-ovce i sve koji su povezani s njima zove srbočetnicima. To reći i meni ili mojoj Vladi koja je u koaliciji sa SDSS-om, Vladi na koju je netko došao pucati jer smo u koaliciji sa SDSS-om, to je razina primitivizma na koju ja kažem - ne. Odlučno ne. Ovo je vrlo jasan primjer koji dobiva odjek tako da mediji ne prenesu.

Što je sljedeći korak? Prvo pucamo, onda ne puštamo u kafiće pa onda valja lupamo letvom. Zna se kamo to vodi, to je šovinizam i to je rasizam - poručio je Plenković.

Na pitanje novinara o napadu na Banske dvore koji je izvršio Danijel Bezuk i nedvosmislenom premijerovom zaključku da je mladić koji je kasnije počinio samoubojstvo pucao zbog HDZ-ove koalicije s SDSS-om, Plenković je rekao da je više nego jasno zašto je napadnuta Vlada.

Nakon što su mu novinari prenijeli i da se vlasnik kafića opet oglasio, Plenković je rekao da je vrlo jasno iz njegove poruke što je mislio.

- Što se tiče kafića, politika Vlade je takva da se sačuvaju radna mjesta pa smo ljudima u privatnom sektoru samo u neto iznosu isplatili više od 9 milijardi kuna. U teškim okolnostima sačuvala su se radna mjesta i da li nekom činjenice nisu simpatične, to je ok. Netko može reći ni da aktivnosti Stožera ni akcije Vlade ne valjaju ništa. To je stav i ja to poštujem. Ali zabranjivati nekom da ulazi negdje, to je nešto drugo. Nije to pitanje grada ili županije gdje se to događa - rekao je šef HDZ-a pa nastavio:

- Bitan je trend i poruka, zabrinjavajuće su reakcije gradonačelnika Vojka Obersnela i šutnja župana Zlatka Komadine. Ja Rijeku volim, u njoj žive moji rođaci, činim sve da joj pomognem koliko god mogu. Vidio sam danas da je reagirala i pučka pravobranitelja, ja to pozdravljam. Reakcije na moje izjave su izraz primitivizma, a ja na primitivizam kažem da ne može proći. Prvo pucaju na Banske dvore, drugi korak je da HDZ-ovce ne puštamo u kafiće, a što je idući korak? - rekao je Plenković.

Upitan želi i dalje Damira Vanđelića na čelu Fonda za obnovu, Plenković nije dao decidiran odgovor:

- Ja vam predlažem da nazovete gospodina Vanđelića i pitate ga da li je on rekao da želi ostati do ljeta. Gospodin Vanđelić se našao na tržištu, rekao je da je spreman pomoći u stavljanju Fonda na noge. Taj je angažman s njegove strane vremenski omeđen do ljeta. Privremenost karaktera njegovog angažmana dolazi od njega, ne od nas - poručio je Plenković.

Upitan o šefu bolnice iz Dubrovnika koji je preko reda navodno cijepio cijeli niz osoba, Plenković je rekao da ga prvo ministar Beroš treba upoznati s činjenicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:01