DRAMATIČNI APEL

Prvo sklonište za žene zatvara se u kolovozu jer nemaju više novca: ‘Stvarno smo očjani!‘

Plenković je obećao otvaranje šest novih skloništa. Umjesto toga, čini se da će se jedno - zatvoriti
 Duje Klarić/Cropix

“Stvarno smo očajni. Radimo više od tri desetljeća, ali ovako ugroženi do sada nismo nikada bili. Ni od države, ni od Županije, ni od Grada nismo dobili obećani novac bez kojeg ne možemo živjeti.

Ako ga hitno ne dobijemo - morat ćemo staviti ključ u bravu, žrtve nasilja neće imati kamo, a naše dvije djelatnice imaju ugovor samo do 31. kolovoza, nakon toga će morati na burzu. Opstanak nam je ugrožen.”

Taj su dramatični SOS odaslale javnosti djelatnice Ženske pomoći sada, prve institucije u Hrvatskoj koja već 32 godine pruža sveobuhvatnu psihološku, pravnu, socijalnu i savjetodavnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja u sklopu kojeg non-stop radi i prvi i jedini 24-satni SOS telefon za žrtve nasilja i pokriva cijelu Hrvatsku, kao i Prihvatni centar na tajnoj adresi.

Pusta obećanja

Unatoč deklarativnim obećanjima Vlade o otvaranju još šest skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u županijama u kojima takvih skloništa nema i o pokretanju državne telefonske linije koja bi prema planu trebala također raditi 24 sata na dan, na što su se, uostalom, i sami obavezali prihvaćanjem Istanbulske konvencije - obiteljska zaštita upravo podbacuje i s postojećim skromnim kapacitetima. Udruzi Ženska pomoć za hladni pogon, nužne troškove, koji uključuju plaće dvije djelatnice, honorarce, hranu i režije za žrtve i prostor, godišnje treba 780.000 kuna. A ove godine im budžet zjapi prazan - dobili su svega stotinjak tisuća kuna!

Drugim riječima, umjesto da se otvori šest novih skloništa, trenutno je vjerojatnija opcija da se prvo sklonište ikad otvoreno u Hrvatskoj - ono udruge Ženska pomoć sada - moglo bi se sljedeći mjesec zatvoriti.

Marijana Zrinka Jegrišnik, predsjednica udruge, objašnjava njihovu tešku situaciju u kakvoj se dosad nisu našli.
- Udruga je ove godine zaprimila u ožujku, po sklopljenom Ugovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na rok od tri godine, prvu ratu od 135.000 kuna u iznosu od 270.000 kuna, koliko je ugovorom dogovoreno za svaku godinu. Do 30. lipnja nismo zaprimili više niti jedne kune ni od koga, ni od Ministarstva, ni od Grada, ni od Županije koji sudjeluju u našem financiranju. Grad i Županija još uvijek rješavaju natječajnu dokumentaciju i ne zna se kada ćemo i hoćemo li uopće dobiti neka sredstva. Donacije koje smo zatražili od većih organizacija su nam odbijene s obrazloženjem da zbog Covida-19 ne mogu do daljnjega dijeliti sredstva - objašnjava Zrinka Jegrišnik.

Bez udruge žrtve obiteljskog nasilja ostale bi na vjetrometini. A stanje je alarmantno. Iako stručnjaci tvrde da su u uvjetima izolacije zbog epidemije koronavirusa zabilježili porast obiteljskog nasilja, vlast je udruge za pomoć stavila na čekanje.

15 na smještaju

Udruga je u prvih šest mjeseci ove godine pružila smještaj sedam žena i osmero djece, ukupno 15 korisnika, kaže Marijana Zrinka Jegrišnik i dodaje da su kroz savjetovalište pružili pomoć 29 korisnica, i to u ovim gotovo nemogućim uvjetima rada. Udruga je cijelo to vrijeme pružala i uslugu 24-satne dostupnosti korisnicima te provodila dežurstvo na SOS telefonu i skloništu - zaprimljeno je 570 poziva.

- S tih 135.000 kuna udruga je trebala isplaćivati osobne dohotke za zaposlene, ugovore o djelu, plaćati prehranu korisnicima, pokrivati sve režijske troškove za savjetovalište i sklonište na dvije odvojene lokacije. Nekim čudom dogurali smo nekako do danas, ali dalje doista nemamo izgleda i ne vidimo izlaza. Molimo i apeliramo na javnost da nam se pomogne kako ne bismo bili prisiljeni zatvoriti vrata našeg skloništa i savjetovališta. Iako je Istanbulska konvencija ratificirana i po njoj je država dužna financijski osigurati sredstva za rad skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja, do danas kod nas to nije zaživjelo - zabrinuto poručuje predsjednica Ženske pomoći sada.

Nadležni se peru, Grad šuti, a država neće pokriti sve

Ako je “Ženska pomoć sada” dobila samo 20 posto od ukupnog godišnjeg budžeta od 780.000 kuna, jasno je da bez državne i gradske pomoći neće moći raditi. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ured gradonačelnika Milana Bandića pitali smo kako će to spriječiti.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je ugovor potpisan na tri godine za program “Prihvatni centar - sklonište, savjetovalište i SOS linije za ženu i djecu žrtve nasilja” za razdoblje od 2019. do 2021. godine, u vrijednosti od 270.000,00 kuna po godini, odnosno 810.000,00 kuna.

Kažu da će se “novac isplatiti u tri rate; prva rata je isplaćena, a isplata druge rate od 81.000,00 kuna je u pripremi. Udrugu smo o tome obavijestili putem elektroničke pošte 30. lipnja 2020. godine, a plaćanje će biti izvršeno u narednih nekoliko dana”. Gradonačelnika smo, pak, pitali planira li im uskoro dodijeliti neka sredstva. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor. (Ž.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:52