ANKETA NOVE TV

Prvo veliko istraživanje nakon izbora: HDZ uvjerljivo prvi, propast SDP-a i Škore!

Milanović je u mjesec dana malo i popravio rejting, a slično je i s Andrejom Plenkovićem o kojem pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika
Škoro, Grbin, Plenković, Tomašević
 Cropix

Pobjednik izbora, HDZ, s potporom od 30,2 posto u velikom je vodstvu ispred drugoplasiranog SDP-a koji trenutačno bilježi 18,4 posto potpore, dok je zeleno-lijeva koalicija Možemo! s potporom od 8,7 posto dospjela na treće mjesto i s te pozicije skinula Domovinski pokret Miroslava Škore.


Pokazuju to rezultati prvoga Crobarometra nakon izbora, redovitog istraživanja koje agencija Ipsos provodi za Novu TV. Istraživanje je provedeno na 989 građana telefonskim putem u razdoblju od 1. do 20. srpnja, maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.


Prednost HDZ-a je očekivana, čak imaju i nešto veću potporu nego prije mjesec dana, dok SDP, koji je pred unutarstranačkim izborima, bilježi pad, a potpora od 18,4 posto jedan im je od najlošijih rezultata posljednjih godina.

Prema istraživanju, na četvrtom se mjestu našao Most koji ima potporu od 8,2 posto, a također je pretekao Domovinski pokret Miroslava Škore koji je sada peti s potporom od 6,9 posto. I to su sve stranke koje prelaze izborni prag.


Živi zid nije uspio na izborima i trenutačno imaju potporu od 2 posto, a slijedi IDS koji je na 1,9 posto. Stranka Pametno, prema istraživanju, samostalno osvaja 1,9 posto, jednako kao i Stranka s imenom i prezimenom s kojom je išla zajedno na izbore.


Stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koja više nije u Saboru, ima potporu od 1,4 posto, dok je HSS na 1,3, a HSU na 1,2 posto. Reformisti su, pak, na 1 posto potpore, a ostale stranke su ispod 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, osvajaju 6,8 posto. Tu su Radnička fronta s 0,9 posto, HNS-a s 0,4, Fokus s 0,2 te Glas s 0,1 posto. Neodlučnih birača je 8,8 posto.


Kad je riječ o očekivanjima od nove Vlade, istraživanje pokazuje da velikih očekivanja - nema. Tako 52 posto građana smatra da će nova Vlada biti jednaka kao bivša. Da će biti bolja, misli njih 20 posto, a da će biti lošija, smatra 10 posto građana. Ne zna ili ima drugi stav 18 posto građana.


Hrvatska je i dalje pesimistična - 62 posto građana smatra da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto smatra da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 11 posto.


Predsjednik Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar i o njemu pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika, a negativan 43. Milanović je u mjesec dana malo i popravio rejting, a slično je i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem o kojem pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika, a negativan 44 posto.

Na trećem je mjestu čelnik Mosta Božo Petrov o kojem 42 posto građana misli negativno, a 41 posto pozitivno. Slijedi ga Miroslav Škoro o kojem 30 posto građana misli pozitivno, ali 60 posto negativno. O prvom čovjeku političke platforme Možemo!, Tomislavu Tomaševiću, 28 posto građana misli pozitivno, a 22 posto negativno.


Kad je riječ o tome kako su građani ocijenili institucije, istraživanje Ipsosa pokazuje da i dalje najbolje prolazi Ured predsjednika koji je dobio ocjenu 2,72, ili trojku. Vlada je također dobila trojku, odnosno ocjenu 2,51, a Hrvatski sabor ovaj je put prošao s ocjenom 2,03, ili dvojkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:56