POČINJE ŽESTOKA KAMPANJA

PRVO VELIKO PREDIZBORNO SUČELJAVANJE Anušić i Beljak posvađali se oko Tita, uključio se i Zekanović, spominjali su i Milanovića kojeg je napao Petrov

Ivan Anušić
 Bruno Konjević / CROPIX

Prvo predizborno sučeljavanje nekih od aktera skorašnjih parlamentarnih izbora prošlo je u žestokom tonu. Jedna od tema očekivano je bila "afera vjetroelektrane" i uhićenje HDZ-ovke Josipe Rimac.

HDZ-ovac Ivan Anušić ustvrdio je kako nema govora da se radi o unutarstanačkoj borbi.

- Situacija je neugodna za sve, ali pravosuđe je radilo svoj posao i došlo je do toga da se to trebalo dogoditi - rekao je u emisiji sučeljavanju na Dnevnik.hr-u, na što mu je šef HSS-a Krešo Beljak uzvratio da HDZ "nije politička, nego uhljebnička stranka".

- Nije lijepo ni kulturno govoriti da smo uhljebnici. Vi ste zadnji koji može nekome reći da je lopov - nije mu ostao dužan Anušić, dok je Mostov Božo Petrov poručio kako je "jezivo gledati koliko je ljudi premreženo svojim interesima".

Svi sudionici debate, Anušić, Beljak, Hrvoje Zekanović iz Domovinskog pokreta i Petrov suglasno su rekli da bi odmah odstupili s dužnosti kada bi se protiv njih povela istraga.

Zekanović i Beljak potom su se posvađali oko stavova o Drugom svjetskom ratu.

- Ne slažem se s vašim stavovima o Drugom svjetskom ratu. Ja sam napustio vlast - "ispalio" je odjednom Zekanović.

- Ma koji su to moji stavovi? Ja sam branitelj iz Domovinskog rata, napustio sam fakultet da idem u rat, za razliku od Plenkovića - uzvratio je Beljak.

- Neki heroji u ratu mogu biti kukavice u miru - nastavio je provocirati Zekanović.

- Pa ja sam bio u HOS-u. Franjo Tuđman rekao je da se HOS mora ukinuti. Vaš je interes da se Hrvatska uspoređuje s ustaškom državom - odgovorio je Beljak, a uskoro je svađu morao prekinuti i voditelj Mislav Bago.

Zanimljiva su bila i izjašnjavanja sudionika debate na temu s kime bi nakon izbora mogli u koaliciju. Beljak je ustvrdio kako za koalicijom neće biti potrebe jer će opcija Restart dobiti potrebnu većinu, Anušić je kazao kako Most i Restart ne dolaze u obzir, ali im je Domovinski pokret "sličan, iako su im poruke otežavajuće", Zekanović je rekao kako mu je žao što Most nije s njima, a Petrov se nije jasno odredio rekavši samo da će "položiti račune građanima".

Političari su se dotakli i predsjednika Zorana Milanovića, a Petrov je rekao kako je žalosno što neće izaći na izbore te rekao da mu je "najbolje da šuti". To je neimnovno dovelo do nove prepirke o HOS-u i pozdravu Za dom spremni, pri čemu je Zekanović rekao kako je zanimljivo "gledati bivšeg HOS-ovca kako brani Milanovića", misleći na Beljaka.

- Za dom spremni šteti Hrvatskoj. U HOS-u sam bio i otišao - rekao je Beljak, a Anušić se počeo baviti Josipom Brozom Titom rekavši kako je on odgovoran za nebrojen broj nevino pogubljenih Hrvata, žena i djece.

- Nemate pojma što bi se dogodilo da nije bilo Tita, četnici Draže Mihailovića 'oslobodili' bi Zagreb. Ustaše i četnici bili su saveznici - uzvratio je Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05