MANIPULATOR

Psihijatar iskorištavao pacijentice: Procurili mailovi u kojima blate njegovu bivšu partnericu

Petra Milković bila mu je pacijentica koju je, kako tvrdi, psihički izmanipulirao. Nakon zlostavljanja u vezi pobjegla je u Sloveniju
Petra Milković
 Privatni album

Pet dana nakon otkrivanja afere o varaždinskom psihijatru i njegovim seksualnim vezama s pacijenticama iz ordinacije, svaki se dan saznaje sve više informacija o neprimjerenom ponašanju liječnika u odnosu s bolesnim ženama. Osim što ih je seksualno vabio, održavao veze s njima, seksualno implicirao ili ih verbalno dovodio u veliku neugodnost, psihijatar je žene koje je liječio, iskoristio i kao svjedoke karaktera u sudskom procesu s bivšom partnericom.

Blaćenje

Petra Milković bila mu je pacijentica kad su počeli vezu, psihički ju je izmanipulirao, ostavila je sve svoje i s njim dobila dijete. Nakon, kako je posvjedočila, manipulativnog ponašanja i zlostavljanja u vezi pobjegla je u Sloveniju, a s liječnikom danas vodi sudski proces. Istog su liječnika brojne pacijentice optužile za neprimjereno ponašanje, a zbog čega je nekoliko uglednih liječnika dosad napisalo četiri prijave Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći da se protiv njega povede disciplinski postupak, ali bez rezultata.

Isto su od HLK zatražili i odvjetnici koji zastupaju Petru Milković pred sudom u Sloveniji. Razlog je, piše, neetično i neprofesionalno postupanje, a u tome je ulogu odigrala još jedna pacijentica iz psihijatrijske ordinacije kontroverznog liječnika. Pacijentica Klementina Vrus Dužević u rujnu 2018. godine samoinicijativno je poslala e-mail socijalnoj radnici varaždinskog Centra za socijalnu skrb, koja vodi postupak, u kojem je “svjedočila” o karakteru Petre Milković i njezinih roditelja.

Autorica maila nije mogla znati koja socijalna radnica radi na predmetu Petre Milković i liječnika, osim ako joj to nije rekao osobno njezin psihijatar. Sadržaj e-maila je blaćenje Petre Milković. Još jedan mail u istom tonu pacijentica iz ordinacije psihijatra u varaždinskoj Općoj bolnici poslala je i tjedan dana poslije.

Njezina zapažanja ili mišljenje nitko iz Centra nije službeno tražio. Budući da se radi o spisu sa statusom stroge tajnosti i nitko nema pravo uvida, psihijatar je, dijeleći te podatke sa svojom pacijenticom, prekršio obavezu o tajnosti postupanja i kršenja odnosa liječnik-pacijent. Istu je pacijenticu, Klementinu Vrus Dužević, njezin psihijatar predložio i kao svjedoka u postupku pred slovenskim sudom, koji vodi s drugom pacijenticom iz svoje ordinacije.

Roditelji Petre Milković danas svjedokinju kazneno gone. Iz tvrtke u kojoj je svjedokinja radila u to su se vrijeme požalili na njezine česte izostanke s posla koje je opravdavao psihijatar.

Neistine o majci

Uz Klementinu Vrus Dužević, u korist psihijatra svjedočila je još jedna pacijentica. Veronika Mraković sastavila je izjavu u kojoj, piše u prijavi, iznosi neistinite navode vezane uz majku Petre Milković, psihologinju po struci.

Majka je bila ta koja je kćeri u borbi za zdravlje i predložila odlazak kontroverznom psihijatru, vjrujući u njegovu profesionalnost.
Spornu izjavu, u kojoj Veronika Mraković prepričava navodne razgovore između Marije Milković i bivše šefice Odjela psihijatrije Opće bolnice Varaždin dr. Zemire Medved, a u kojoj one "satima ogovaraju" prozvanog psihijatra, "ismijavaju ga i uživaju kako su ga izigrale", psihijatar je dostavio svojoj odvjetnici u Sloveniju. Izjava je predana u spis Općinskog suda u Ljubljani.

image
E mailovi
Jutarnji List

Dr. Zemira Medved psihijatra je sa svog Odjela i sama prijavila Sudu časti HLK. Uskoro je dala otkaz u Općoj bolnici Varaždin. Psihijatar je protiv nje podnio tužbu za mobing i postupak je u tijeku.

- Očito je da je (...) i ovu svoju pacijenticu obavijestio o postojanju sudskog postupka i naveo je da sastavi i kod javnog bilježnika ovjeri izjavu neistinog sadržaja... Bilo kakvo stjecanje koristi liječnika iz njegovog liječničkog rada protivno je Kodeksu medicinske etike - piše u jednoj od mnogih prijava koje je Sud časti zaprimio u vezi varaždinskog psihijatra.

“Nije dokaz”

U slučaj se umiješao i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Njegovim joj je utjecajem, ispričala je Petra Milković, liječnik prijetio. Gradonačelnik je to nazvao “patkom” i negirao da liječnika poznaje imalo bolje od usputnog poznanstva. No, samo dan poslije novinari portala Varaždinski.hr su na uvid dobili dokumentaciju iz koje se vidi da je gradonačelnikova supruga, državna odvjetnica Anamarija Masten-Čehok, u rujnu 2018. godine tražila i dobila izuzeće u kaznenom predmetu protiv psihijatra. Budući da Petru ne poznaje, dopis se odnosi na optuženog liječnika.

Unatoč tome, gradonačelnik Ivan Čehok je dan nakon objave ovih dokumenata zatražio od portala Varaždinski.hr objavu demantija članka, uz tvrdnju da “to nema veze s istinom” i da “privatna korespondencija dvoje ljudi, od kojih jedno spominje gradonačelnika (što čini i stotine drugih ljudi), nije nikakav dokaz...” Izuzeće svoje supruge iz sudskog procesa komentirao je kao “stvar njezine osobne profesionalne savjesti”. Liječnik psihijatar jučer je ujutro primao pacijente u Općoj bolnici Varaždin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25