KREĆE SUĐENJE

Psihijatri iz Vrapča o Zavadlavu: ‘Nije ovisnik, ima simptome jednog poremećaja, ali nije bolestan‘

On pokazuje simptome miješanog poremećaja ličnosti s antisocijalnim, narcističkim i histrioničnim elementima, utvrdili su liječnici

Filip Zavadlav

 CROPIX

Za deset dana, točno u podne, nastavit će se na Županijskom sudu u Splitu suđenje Filipu Zavadlavu (27) iz Splita, optuženom za trostruko ubojstvo u siječnju 2020. godine u splitskom Varošu. Njegovo pokušaj da pokaže i dokaže kako je duševno bolestan te se time stavi pod okrilje Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i izbjegne zatvor, pokazao se jalovim.

Vještaci Zavoda za forenzičku psihijatriju u Vrapču, kojima je poslan nakon što je na posljednjem ročištu u Splitu krajem siječnja govorio isključivo na talijanskom jeziku, zaključili su da ne boluje od prave duševne bolesti, piše Slobodna Dalmacija.

- Filip Zavadlav jasno razumije zašto ga se tereti, on razumije svoj položaj, položaj drugih sudionika u sudskom postupku i shvaća koje su pravne posljedice postupka. On je sposoban dogovarati obranu sa svojim odvjetnikom - naveli su u svom nalazu i mišljenju.

Ponovili su ono što su naveli i u prvom vještačenju, a to je da je optuženi Zavadlav raspravno sposoban.

image

Očevid nakon krvavog pohoda Filipa Zavadlava

Jakov Prkić/CROPIX

- On je osoba koja je odrasla u nepovoljnim obiteljskim i životnim okolnostima. On pokazuje simptome miješanog poremećaja ličnosti s antisocijalnim, narcističkim i histrioničnim elementima. Ne boluje od prave duševne bolesti, psihotičnog poremećaja, nema ovisnosti o alkoholu ili psihoaktivnim sredstvima - utvrdili su psihijatri koji su ga pregledali.

Filip Zavadlav već je jednom osuđen da je te subote u ranim satima poslijepodneva iz kalašnjikova ubio Jurica Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25). Dobio je tad 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud presudu djelomično ukinuo.

Potvrdili su da je kriv za nelegalno nabavljanje automatske puške i pucanje po ulici kojim je ugrozio i druge ljude te pogodio objekte i vozila, ali su naložili da se provede novo suđenje vezano za onaj dio presude koji se odnosi na ubojstva. Smatraju da nije sporna njegova namjera da ubije trojicu, ali žele da se podrobnije istraži pitanje motiva te je li ih ubio iz osvete.

Drugo suđenje trebalo je započeti početkom ove godine, ali je tijekom ročišta Filip Zavadlav odgovarao samo na talijanskom. Rasprava je prekinuta te je naloženo njegovo psihijatrijsko vještačenje koje je dosad nad njim provedeno više puta.

Odmah nakon uhićenja Filip Zavadlav zbog rastrojstva u kojem se nalazio odveden je u splitsku bolnicu. Tamo su mu uzeli uzorke krvi i urina zbog utvrđivanja prisutnosti alkohola ili droge i pregledao ga je psihijatar. Njemu je Filip Zavadlav ponavljao da je bio bez samokontrole jer dva tjedna nije spavao. Kad je psihijatar pokušao od njega saznati gdje je odbacio kalašnjikov, koji u to vrijeme policija još nije bila pronašla, Filip Zavadlav negirao je išta vezano za događaj.

Pitao je liječnika: “O čemu vi pričate?”. Najviše ga je tad brinulo kakvu će mu dijagnozu napisati da mu to ne bi poremetilo ukrcaj na brod. Stoga je psihijatar ustvrdio da je u tom trenutku bio iskrivljenog realiteta zbog akutne reakcije na stres. Iste večeri je u pritvorskoj jedinici iskazivao suicidalne misli, a kad je sutradan priveden na Županijsko državno odvjetništvo u Split da iznese obranu, bio je potpuno nesuvisao.

Tad je pozvana sudska vještakinja psihijatrica koja je procijenila da zbog trenutnog psihičkog stanja nije raspravno sposoban. Prebačen je u Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu odakle su ga odvodili u Vrapče gdje ga je do kraja siječnja 2020. godine vještačio tim stručnjaka, piše Slobodna Dalmacija.

image

Filip Zavadlav

Vladimir Dugandzic/CROPIX

Psihijatri su za Filipa Zavadlava i tad zaključili da nije duševno bolestan i nije ovisan o alkoholu i narkoticima. Prije trostrukog ubojstva bio je u stanju reakcije na stres jer je više tjedana bio pod povećanom emocionalnom tenzijom i zabrinutosti do razine suicidnih promišljanja, naveli su u nalazu i mišljenju.

Bio je u strahu, izgubio je na težini i nije mogao spavati, napisali su, zbog čega nije bio sposoban potpuno shvatiti značenje svog postupanja i upravljati svojom voljom. Stoga su procijenili da je prilikom trostrukog ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, što znači da je raspravno sposoban.

Raspravno nesposobne su samo neubrojive osobe tj. osobe koje boluju od duševne bolesti. Nakon zločina Filip Zavadlav je razvio disocijativni poremećaj, utvrdili su.

Radi se o vrsti poremećaja u kojoj se javlja potpuni ili djelomični rascjep svijesti o sebi i osjećanja određenih dijelova događaja. Osoba se svjesno ili nesvjesno emocionalno isključuje i odvaja od situacije ili događaja u kojoj se nalazi. Postaje potpuno odvojena od stvarnosti u kojoj se nalazi jer, iako na razini svijesti može vidjeti što se događa, sve životne situacije promatra i doživljava potpuno pasivno, stajalo je u psihijatrijskom mišljenju za Filipa Zavadlava.

Tijekom prvog suđenja već je provedena nadopuna navedenog vještačenja, koja nije promijenila njegov status te je osuđen na kaznu zatvora. Nakon njegove izvedbe na talijanskom jeziku na drugom suđenju, napravljena je posljednja nadopuna vještačenja koja je opet pokazala ono što i prvi nalaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:20