REAKCIJA NA STRAVU

Psihologinja: ‘Prema prvim informacijama, zločin je u domeni osobne psihopatologije‘

Marina Ajduković komentirala je danas slučaj koji je zgrozio Hrvatsku, zločin u kojem je otac ugušio troje male djece
Profesorica Marina Ajduković
 Biljana Blivajs/Cropix

Temeljem prvih informacija zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi koji je jutros potresao Hrvatsku, spada u domenu osobne psihopatologije, komentirala je za Hrvatski radio ugledna psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta, vijest da je otac noćas u Zagrebu ugušio svoje troje malodobne djece i pokušao sebi oduzeti život.

- Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno neodgovorno govoriti, kazala je u emisiji HRT-a Intervju tjedna dodavši kako će se sigurno provesti uvid u to što se događalo, s obzirom na to da je riječ o troje malodobne djece i da je riječ o razvedenim roditeljima.

Ono što se iz medija može doznati, ustvrdila je Jasmina Popović, voditeljica emisije "Intervju tjedna" u kojoj je psihologinja gostovala, jest da su roditelji razvedeni i da su djeca s ocem trebala provesti vikend, a iz njegovih Facebook statusa nagađaju da se radilo o lošim odnosima između bivše supruge i sadašnje partnerice.

Obitelj je, komentira Ajduković, sigurno u nekom trenutku bila u sustavu socijalne skrbi jer je trebalo napraviti plan roditeljske skrbi.

- Morali su se u jednom trenutku regulirati ti kontakti. Pitanje je samo jesu li majka i otac o tome kako se to odvijalo informirali dalje Centar za socijalnu skrb, kazala je.

- Nažalost, gotovo svake godine imamo jednu ovakvu tragediju koja zaista ne spada u domenu normalnog, očekivanog, kazala je.

Nakon strašnog slučaja na Pagu, kao i djevojčice Nikoll koju su roditelji zlostavljali uslijedio je niz pritužbi i javnih poziva da se nešto promijeni u sustavu socijalne skrbi.

- Ja bih rekla da su ti pozivi da se stvari promijene opravdani. U ovakvim situacijama je važno razviti nove, suvremene metodologije kako praviti razliku između nemara, propusta, ozbiljnih grešaka, kako raditi granicu između odgovornosti pojedinca i odgovornosti sustava, kazala je za HRT.

Najlakše je, kaže, naći krivca, u nekoga uperiti prstom i reći "Ti si kriv!" i nakon toga ne uraditi ništa na promjeni sustava.

- Ove godine nakon slučaja djevojčice Nikoll u Novoj Gradiški zapravo prvi put vidim da se krenulo nešto raditi sustavno na sistemskoj razini, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:11