PRAVI APSURD

Psihologinji koja je tražila smještaj za autističnu curicu poslali inspekciju! ‘Želi se ušutkati savjesne pojedince!‘

Nadzor je proveden i u nekim ustanovama koje su prošli tjedan odbile primiti djevojčicu s autizmom bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Valerija Kanđera

 Screenshot N1/

Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Novom Zagrebu, u kojem radi psihologinja Valerija Kanđera, ovaj je tjedan bio predmet hitnog nadzora Ministarstva rada i socijalne politike, a nadzor je, kako saznajemo, proveden i u nekim ustanovama koje su prošli tjedan odbile primiti djevojčicu s autizmom bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Rješenje o nadzoru i eventualnim nepravilnostima koje su inspektori pronašli u nekadašnjem centru za socijalnu skrb Novi Zagreb još uvijek nije stiglo, a psihologinji Valeriji Kanđeri sindikat je osigurao odvjetnika i svaku drugu pomoć koja bi joj mogla zatrebati.

- Ovdje je riječ o eklatantnom, grubom pokušaju da se ušutkaju svi savjesni pojedinci u sustavu koji ukazuju na probleme koji se više ne mogu ignorirati. Umjesto da se bavi rješavanjem tih problema, vodstvo sustava nastoji zastrašivanjem ušutkati struku jer, ako o problemima nitko ne govori, vodstvo se može i dalje praviti da ne postoje - kaže Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, koja je u redovitom kontaktu s Valerijom Kanđerom.

Objava na Facebooku

Podsjetimo, psihologinja iz novozagrebačkog centra za socijalnu skrb Valerija Kanđera, iza koje je više desetljeća iskustva u socijali, objavila je prošli ponedjeljak, nešto prije 15 sati i završetka radnog vremena, na svojem Facebook profilu kako u njezinu uredu sjedi djevojčica stara 6,5 godina, s poremećajima iz spektra autizma, koja hitno treba smještaj u domu ili udomiteljskoj obitelji, a koju je odbilo više od 30 institucija te svi timovi za udomiteljstvo u državi.

Gdje da smjestim djevojčicu, pitala je javno. Bila je riječ - kako su novinari kasnije saznali, iako Kanđera to u svojem statusu nije objavila niti je te informacije željela komentirati - o djevojčici čija je majka tjedan dana ranije tražila od centra za socijalnu skrb pomoć i dala im suglasnost da nađu djevojčici prikladan smještaj jer neko vrijeme neće moći o njoj brinuti zbog liječenja u psihijatrijskoj bolnici. Adresa djevojčičina oca nije poznata, djed zbog dobi nije mogao preuzeti brigu o njoj te je to privremeno, dok centar ne pronađe smještaj, učinila djedova sestra, koja je najavila da će taj ponedjeljak ostaviti dijete u vrtiću, koji djevojčica pohađa četiri sata na dan, od 8 do 12 sati, te da neće doći po nju jer više ne može skrbiti o njoj.

Po mailovima koje je stručni tim centra slao jasno je da su i središnji Hrvatski zavod za socijalni rad i Ministarstvo pet dana ranije bili obaviješteni o pokušajima da se djevojčici nađe smještaj. No, tek nakon Kanđerinog javnog istupa Ministarstvo je uspjelo pronaći smještaj, i to u Centru Slava Raškaj u Zagrebu, koji bi se teško mogao nazvati dugoročno prikladnim. Taj Centar, naime, prije svega funkcionira kao škola koja se zatvara u petak popodne i otvara u ponedjeljak ujutro: tijekom proteklog vikenda ova je djevojčica bila jedino dijete u zgradi te su ad hoc organizirane smjene stručnog tima i kuharica koji su osigurali usamljenoj djevojčici sve što joj je potrebno.

- Kolegica Valerija Kanđera u svojem istupu nije prekršila ni jedno pravilo ili profesionalnu odredbu, nije otkrila identitet ni pojedinosti o djetetovu životu niti je učinila išta zbog čega bi njoj ili centru u kojem radi trebao "kazneni" nadzor: upravo suprotno, svojim je istupom konačno uspjela riješiti problem. Sad od nje traže da se izjasni je li dobila dozvolu ravnateljice da objavi status. Pa gdje ovo ide? - pita se Dimić te ističe kako je Valerija Kanđera iskusna stručnjakinja bez mrlje u karijeri koja sigurno neće pokleknuti pred ovakvim zastrašivanjem.

‘Nije jedina‘

- I nije jedina. Problem sa smještajem djece nije od jučer, već dugo upozoravamo da je situacija sve teža, u veljači ove godine imali smo niz sastanaka kako bismo vidjeli što i kako dalje i, očito, nije se dogodilo ništa - priča.

Najveći apsurd u svemu jest što bi inspekcijski nadzor mogao utvrditi da je glavni stručni propust u centru Novi Zagreb to što Kanđera i suradnici - nisu pronašli smještaj djevojčici! Ne bi to bilo prvi put da donose takva potpuno apsurdna rješenja: jednom su ustanovi koja je godinu dana neuspješno upozoravala i tražila od Ministarstva sredstva za hitnu sanaciju jer im prokišnjava krov inspektori nakon nadzora naložili da "hitno sanira krov jer prokišnjava zbog čega su ugroženi štićenici".

Kad je riječ o nadzorima koji su krenuli i po dijelu ustanova, sindikalistica Dimić upozorava kako su domovi doista prepuni.

- Adekvatnu ustanovu za djecu s autizmom, koja bi stručno bila kapacitirana, nemamo, a u sobe dječjih domova više ne stane ni ormarić, kamoli dodatni krevet. A da ne govorim o deficitu stručnjaka kojih bi trebalo biti više ako tako povećavamo broj djece. Inspekcija će sad valjda mjeriti gdje bi još mogli smjestiti koji krevet - kaže Dimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:35