NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PSIHU IZ DRAMLJA POTVRĐENA ZATVORSKA KAZNA OD 38 GODINA 'Glasovi u mojoj glavi govorili su mi da imam misiju, da moram ubiti vraga, nožem u srce'

Dino Kulišek
 Matija Djanjesic / CROPIX

Dini Kulišeku, 25-godišnjem ubojici iz Dramlja, na ponovljenom je suđenju na Županijskom sudu u Rijeci potvrđena kazna od 38 godina zatvora. Toliko mu je izrečeno i na prvom suđenju, ali je Vrhovni sud u ožujku ove godine poništio presudu i slučaj vratio na početak.

Novu "staru" kaznu izrekao mu je sudac Domagoj Vučkov, koji je predsjedao sudskim vijećem, tako da nisu uvaženi argumenti obrane, koja je cijelo vrijeme tvrdila da je Kulišek u trenutku počinjenja zločina bio neubrojiv, ali isto tako, nije prihvaćen niti zahtjev tužiteljstva da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. Podsjetimo, Kulišek je 13. srpnja 2014. godine ubio 22-godišnjeg Ivana Jagodića u njegovu stanu u Crikvenici, zadavši mu čak 43 ubodne rane nožem, dok je njegovu djevojku, tada 19-godišnju Meriem Demo, ubo 17 puta i život joj je spasilo to što je ostala ležati na podu praveći se mrtva.

Sudac Vučkov Kulišeku je za teško ubojstvo odredio kaznu od 29 godina, a za pokušaj teškog ubojstva djevojke 12 godina, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 38 godina. Ponovno se radi o nepravomoćnoj presudi, tako da ubojica opet ima pravo žaliti se Vrhovnom sudu.

I na ponovljenom su se suđenju lomila koplja oko Kulišekove ubrojivosti, o čemu su provedena čak četiri neovisna psihijatrijska vještaćenja. Kulišek, koji ima povijest uzimanja droga, cijelo vrijeme tvrdio je kako je u pokojnom Jagodiću vidio Sotonu i da su mu glasovi u glavi sugerirali da ga ubije da se riješi zla. Govorio je kako je znao da se to mora dogoditi.

- Glasovi u mojoj glavi govorili su mi da imam misiju, da moram ubiti vraga, nožem u srce. Prvo mi se u snu pojavljivao vrag s rogovima, a kasnije je taj vrag bio u obliku Jagodića. Mislio sam da ću, ako ubijem vraga, ubiti nešto zlo - pričao je Kulišek na jednom od ročišta.

Demo je, pak, nastradala kao kolateralna žrtva, jer se zatekla u Jagodićevu stanu pa se ubojica htio riješiti svjedokinje. Nesretnoj je djevojci ranjavanje ostavilo trajne posljedice na zdravlje, a Kulišek je zbog nje na suđenju ipak iskazao žaljenje, dok za Jagodića nije.

U ponovljenom suđenju provedeno je četvrto vještačenje, ono eksperata iz bolnice na Ugljanu, koje je potvrdilo da je ubojica u trenutku počinjenja zločina bio smanjene ubrojivosti, ali ne toliko bitno. Omjer vještačenja tako se popeo na 3 naprama 1 u korist ubrojivosti, a jedino po kojemu je Kulišek patio od akutnog poremećaja nalik na shizofreniju bilo je ono stručnjaka iz Vrapča. Obrana je tražila još dodatnih vještaćenja nekoga s Medicinskih fakulteta, ali sud to nije prihvatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21