CASTING JUTARNJEG

Pssst! Snima se film o puču: Višnjić je idealan Sanader

Točno na prvu godišnjicu odlaska s vlasti Ive Sanadera naše smo ugledne redatelje i producente pitali koje bi glumce odabrali da tumače uloge u, zasad još uvijek imaginarnom filmu o tom događaju
 Davor Pongračić/CROPIX

Glumica Helen Mirren Oscarom je ovjenčana za svoju ulogu kraljice Elizabete II., a još jednu hollywoodsku divu, Meryl Streep, očekuje oživljavanje čelične lady britanske politike - Margaret Thatcher. Točno na prvu godišnjicu odlaska s vlasti Ive Sanadera naše smo ugledne redatelje i producente pitali koje bi glumce odabrali da tumače uloge u, zasad još uvijek imaginarnom filmu o tom događaju. U glavnim ulogama bili bi, naravno, čelni ljudi HDZ-a, ali i tadašnji predsjednik Stipe Mesić te šef SDP-a Zoran Milanović. Iako je iznenađujuće veliki broj filmaša rekao da se ne bi upuštali u takav projekt, oni koji bi ga objeručke prihvatili dali su zanimljive ideje, jer se, kako su rekli, “radi o stvarno živopisnim likovima”.

Producent Nebojša Taraba iz producentske kuće Drugi plan bio bi presretan kada bi mu se ponudio takav projekt i odmah bi se prihvatio posla.

- Uvijek bih se prihvatio takvog ozbiljnog trilera s elementima crne komedije i mislim da bi scenarij najbolje napisao Dušan Kovačević kada bi mu se detaljno objasio cijeli projekt - zaključio je Taraba.

Malo pojačane obrve

U ulozi bivšeg premijera Sanadera, bez previše razmišljanja, vidi našeg najuspješnijeg glumca u Hollywoodu Gorana Višnjića, dok bi Jadranku Kosor, po njegovu mišljenu, najbolje odglumila Suzana Nikolić. Iako je u početku za bivšeg predsjednika Stipu Mesića razmatrao Ljubu Kerekeša s, doduše, malo pojačanim obrvama, ipak je glumac, fiktivno, dobio ulogu istaknutog HDZ-ovca Vladimira Šeksa, a Draš-ko Zidar izabran je za Mesića.

- Za Darka Milinovića uzeo bih Vedrana Mlikotu dok bi Zorana Milanovića glumio Damir Markovina. Za ministra Šukera nema boljeg glumca od Danka Ljuštine, a Božu Biškupića mogao bi odigrati Tonko Lonza. Andriju Hebranga jednostavno mora glumiti njegov zet Goran Grgić i nitko drugi. Ivana Jarnjaka dobro bi odigrao Siniša Ružić, a barba Luku Filip Radoš - zaključio je Taraba.

Jedan od rijetkih redatelja kojem se odlazak Ive Sanadera s domaće političke scene čini kao odličan predložak za film poznati je redatelj Ognjen Sviličić, no smatra da je domaćih glumaca jednostavno premalo da bi mogli dočarati tako osebujne i živopisne likove i karaktere naših političara.

- Ja bi svakako prihvatio ponudu da režiram takav film i sigurno bih od toga napravio mafijašku komediju. Upravo zato mislim da bi Luku Bebića odlično utjelovila zvijeda serije ‘Soprano’, sam James Gandolfini, jer je onako šaljiv, a muževan, baš kao barba Luka. Za Sanadera bi definitivno angažirao Nicolasa Cagea, koji je baš poput našeg bivšeg premijera onako fin i uznemiren i odlično bi odglumio njegov oproštajni govor. Zoran Milanović bio bi Tom Cruise jer su nekako obojica straight. Ako se Meryl Streep pokaže kao dobra Margaret Thatcher, uzeo bih je i za ulogu Jadranke Kosor - odabrao je Ognjen Sviličić.





Glumački veterani

Filmski redatelj Dalibor Matanić nije bio inspiriran poput svojih kolega Tarabe i Sviličića, pa je tako rekao da nije siguran koje bi hrvatske glumce angažirao da tumače spomenute hrvatske političare.

- Starije glumce je teže naći za filmske uloge, a i ne bih htio uvrijediti hrvatske glumce uspoređujući ih s određenim političarima. Mislim da bi angažirao naše političare da glume sami sebe jer su se već pokazali kao izvrsni glumci - rekao je Matanić. Ipak, na naš nagovor izdvojio je nekoliko glumaca koji bi mogli tumačiti glave uloge u toj fiktivnoj, kako kaže Matanić, tragikomediji. Poznati redatelj smatra da bi ministra Šukera mogao utjeloviti Goran Navojec, a Milanovića jedan od dvojice glumaca - Janko Popović Volarić ili Ivan Herceg. U ulogama ostalih političara Matanić smatra da bi se odlično snašli glumci Ozren Grabarić i Nikša Butijer jer bi oni mogli odglumiti bilo koga kad bi se dovoljno pripremili, a isto tvrdi i za glumačke veterane Ivicu Vidovića i Anu Klarić.

‘Ljudima je već dosta drame’

- Mislim da bi bilo zabavno da neke od muških političara tumači ženska glumica, pa bi tako za ulogu bivšeg premijera Sanadera bila idealna Inge Appelt. U svakom slučaju, nikakav ozbiljan film ovakve tematike ne dolazi u obzir jer mislim, kad bi jedna Meryl Streep glumila nekog od naših političara, to bi im definitivno popravilo imidž, a oni to nikako ne zaslužuju - zaključio je Matanić.

Redatelj Rajko Grlić tvrdi da snima filmove isključivo o ljudima koje voli, pa je odmah odustao od ovog još uvijek imaginarnog projekta. Vinko Brešan, pak, ne bi za takav film uzimao profesionalne glumce već bi za, kako je rekao, takvu tragikomediju angažirao neku amatersku družinu.

S druge strane, Jakov Sedlar smatra da u svijetu filma ne postoje dovoljno perverzni glumci dorasli zadatku utjelovljavanja naših političara, a jedina moguća verzija za snimanje uratka po domaćem političkom predlošku jest neka vrsta morbidne horor verzije “Avatara“. Producent Boris T. Matić ne bi se ni upuštao u produciranje naše filmske ideje jer smatra da je ljudima već dosta drame u našoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:11