KRIVOLOV

'PTICE SU UBIJENE, A GPS UREĐAJI BAČENI U GRMLJE' Devet jedinki iznimno rijetke vrste skrenulo s uobičajene rute, četiri su nastradale u Hrvatskoj

 
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

ZAGREB - Četiri jedinke ćelavog ibisa nedavno su stradale u Hrvatskoj, od čega dvije u krivolovu pokraj Parka prirode Vransko jezero, izvijestili su u četvrtak iz udruge Biom istaknuvši da se radi o iznimno rijetkoj vrsti ptica čija se reintrodukcija trenutno provodi u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

"Ovo nije samo značajan gubitak za naš projekt, već ukazuje da je krivolov i u Hrvatskoj velika prijetnja biološkoj raznolikosti", izjavio je generalni direktor projekta reintrodukcije (ponovno uvođenje nestale zavičajne divlje vrste u prirodu) ćelavog ibisa Johannes Fritz, stoji u priopćenju udruge Biom.

Ta je ptica u Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću, a potom i u ostatku Europe, zbog čega je u okviru projekta Life Northern bald ibis - Reason for Hope pokrenuta njihova reintrodukcija u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

Skrenuvši s uobičajene rute devet ptica s tog projekta posjetilo je Hrvatsku, a među četiri jedinke koje su završile tragično dva su mužjaka, Donatello i Terras, stradala u krivolovu.

"Iskoristit ćemo svaku priliku da pronađemo počinitelje, kao što to u ovakvim slučajevima radimo i u Italiji. Novčanu štetu za Donatella i Terrasa procjenjujemo na 33.600 eura i spremni smo tužiti počinitelje", izjavio je Fritz.

Stradavanje ptica utvrđeno je zahvaljujući tehnologiji satelitskog praćenja kretanja ptica. Podaci iz GPS odašiljača i terensko istraživanje ukazuju na to kako su ptice ubijene, a GPS uređaji koje su nosile su skinuti i skriveni u grmlju. Preživjele su ptice uspješno uhvaćene te odvedene na sigurno, izvan Hrvatske, dodaju iz udruge.

Na Sredozemlju godišnje protuzakonito strada oko 25 milijuna ptica, a u Hrvatskoj oko 500.000 jedinki divljih ptica, zbog čega se Hrvatsku smatra jednom od crnih točaka Sredozemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2022 12:35