‘BIOLOŠKA ZAŠTITA‘

Ptičji teror na omiljenoj terasi ZG kreme: ‘Sve su otimale gostima, zato smo doveli škanjca. Čim on stane, sva druga perad zbriše‘

‘Nakon nekoliko mjeseci vidljivo je da ptice ne dolaze u tolikom broju na terasu te da nema više nasrtaja na posjetitelje terase‘

Terasa Oleandar hotela Esplanade i škanjac koji rastjeruje ptice

 Ranko Suvar/Cropix/Marin Dešković/Jutarnji list

Na terasi zagrebačkog hotela Esplanade razne vrste ptica već neko vrijeme ometaju goste, hodaju im po stolovima i otimaju hranu. Hotel je tome odlučio stati na kraj i to su navodno riješili uz pomoć - ptice grabljivice škanjca.

Nemojte ga se uplašiti ako ga tamo zateknete kad sjednete na kavu.

Iz hotela nam objašnjavaju kako dostupni uređaji (vizualni i zvučni) koji se inače upotrebljavaju u vinogradarstvu kod njih nisu davali nikakve učinke u borbi protiv ptica. Tražeći rješenje doznali su za profesionalnog sokolara i takozvanu biološku zaštitu.

- Sokolarstvo je priznato od Ministarstva kulture kao nematerijalna kulturna baština, a nedavno je upisano na listu nematerijalne baštine UNESCO-a. Radi se o pametnim, visoko treniranim i dresiranim pticama grabežljivicama koje samim prisustvom na određenom području obeshrabruju ostale ptice da dolaze - u ovom slučaju samo na područje Oleander terase - objašnjavaju nam iz hotela i naglašavaju kako takve ptice ne love druge ptice te da nije nastradala niti je dovedena u opasnost bilo koja životinja.

Na fotografijama koje smo snimili kod Esplanade vide se povezi na nogama ptice, no osoblje hotela nam je objasnilo kako se radi o zvoncima.

- Grabežljivica i sokolar dođu ovdje par puta tjedno po nekoliko sati, gosti se osjećaju sigurno i ne boje ga se, a zahvaljujući njemu ne moraju biti zabrinuti ni zbog ostalih ptica - govori nam konobar.

A da ova metoda itekako djeluje potvrdili su nam i iz hotela.

- Nakon nekoliko mjeseci vidljivo je da ptice ne dolaze u tolikom broju na terasu i da su opreznije te da nema više nasrtaja na posjetitelje terase, govore za kraj.

image

Škanjac na terasi Esplanade

Marin Dešković
image
Marin Dešković
image

Škanjac na terasi Esplanade

Marin Dešković
image
Marin Dešković
image
Marin Dešković
image

Sokol na terasi Esplanade

Marin Dešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:49