EPILOG SLUČAJA

PU Sisačko-moslavačka o slučaju Gvozd: Nismo tukli mladiće - oni su napadali i vrijeđali nas

Narušeni javni mir je uspostavljen tek dolaskom Interventne jedinice policije iz Siska

SISAK - O incidentu u Gvozdu o kojem smo pisali u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista , oglasila je i PU Sisačko-moslavačka. Iznijeli su svoju verziju događaja i opovrgavaju iskaze svjedoka s kojima smo razgovarali u Gvozdu, koji tvrde da je policija postupala preagresivno, da su tukli mladiće koji su glasno pjevali Thompsonove pjesme ispred lokala, te da su bezrazložno uhitili devet mještava Gvozda, među kojima i 15-godišnjeg dječaka.

Policija tvrdi da su zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira na prostoru ispred ugostiteljskog objekta u Ulici kralja Petra Svačića u Gvozdu te pošli na intervenciju. „Kada su ih (izgrednike) policijski službenici upozorili i od njih zatražili da prestanu s narušavanjem javnog reda i mira, zatečene osobe su počele glasno negodovati, te su im policijski službenici izdali zapovjedi da prestanu s daljnjim narušavanjem i ukoliko to ne učine da će biti privedeni u prostorije policije. Na izdanu zapovijed zatečeni su se oglušili u čemu su se posebice isticala dva mještana Gvozda, stari 21 i 28 godina.

Prilikom postupanja prema 21-godišnjaku i njegovom uhićenju te dovođenu do službenog vozila, 21-godišnjak je pružao aktivni otpor te šakom udario u otvorena vrata službenog vozila koja je oštetio, te je tom prilikom i lakše ozlijedio jednog policijskog službenika. Istovremeno, 28-godišnji muškarac je odguravao i povlačio policijske službenike za košulje, te im prijetio ubojstvom , dok je 18-godišnja djevojka vikala i galamila, te lakše ozlijedila drugog policijskog službenika (ogrebla ga). Na taj su način omogućili 21-godišnjaku da pobjegne.

Prilikom postupanja prema 28-godišnjaku i njegovom smještavanju u službeno vozilo on se bacio na pod vozila najvjerojatnije „glumeći“ napad epilepsije te su ga policijski službenici iznijeli iz vozila gdje se on nastavio bacati i glavom udarati u asfalt. Policijski službenici su mu pružili prvu pomoć i u nekoliko navrata tražili dolazak Hitne medicinske pomoći, dok su 28-godišnjaka građani prevezli u Dom zdravlja Topusko gdje su mu konstatirane lakše tjelesne ozljede. Djevojka, koja je već bila smještena u službeno vozilo, iskoristila je događanja oko 28-godišnjaka i pobjegla“, opisuju cijeli slučaj iz PU Sisalčko-moslavačke.

Dodaju kako je narušeni javni mir je uspostavljen tek dolaskom policijskih službenika Interventne jedinice policije iz Siska.

Zbog narušavanja javnog reda i mira te omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti uhićena su četiri mještana Gvozda, starih 15, 17, 29 i 46 godina, te još jedan 29-godišnji mještanin također zbog omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti. Oni su uz optužni prijedlog dovedeni na prekršajni sud u Petrinji gdje su nakon saslušanja pušteni. Zbog točenja alkoholnih pića pijanim gostima prekršajno je prijavljen i 21-godišnji djelatnik ugostiteljskog objekta.

Zbog počinjenja kaznenih djela uhićena su četiri mještana Gvozda, stari 18, 21, 23 i 28 godina, te 18-godišnja mještanka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih petero osumnjičenih je kazneno prijavljeno zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti, dok je 21-godišnjak prijavljen i zbog uništenja i oštećenje tuđe stvari, a 28-godišnjak zbog prijetnje.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, pojašnjavaju sisački policajci. Kako bi potkrijepiloi razloge svojeg postupanja navode kako su „su sudionici odnosno počinitelji ovog događaja već višestruko evidentirani kao počinitelji kaznenih djela odnosno prekršaja. Točnije: 46-godišnjak ima 21 kazneno djelo i 4 prekršaja s elementima nasilja, 17-godišnjak - 4 kaznena djela,15-godišnjak - 4 kaznena djela i 4 prekršaja s elementima nasilja, 29-godišnjak - 4 prekršaja s elementima nasilja, 18-godišnjak - 5 kaznenih djela i 3 prekršaja s elementima nasilja,28-godišnjak - 1 kazneno djelo i 5 prekršaja s elementima nasilja, 23-godišnjak - 5 prekršaja s elementima nasilja, 21-godišnjak - 1 kazneno djelo i 3 prekršaja s elementima nasilja, 29-godišnjak (drugi) - 2 prekršaja s elementima nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:45