ZABRINJAVAJUĆI FAKTORI

Pučka pravobraniteljica o Hrvatima u Zambiji: ‘Otvoren je niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije‘

Pozivaju se građani da se suzdrže od komentara koji mogu biti ponižavajući ili poticati stereotipe, diskriminaciju, mržnju i nasilje

Tena Šimonović Einwalter

 Damir Krajac/CROPIX

Reakcije javnosti na slučaj hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji otvorile su niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije, upozorila je u petak pučka pravobraniteljica, a poručila je i kako se problemi u proceduri posvojenja ne mogu automatski smatrati trgovanjem ljudima.

U javnosti su prisutni i govor mržnje, rasizam te transfobija, a olako se poistovjećuju problemi u proceduri međudržavnog posvojenja s kaznenim djelom trgovanja ljudima, iako je razlika između njih velika. Takva atmosfera negativno utječe i na druge građane, posebno kad takvoj atmosferi pridonose i javne osobe čije poruke stižu do većeg broja ljudi, navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ju potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije.

Strah, nesigurnost, stigmatizacija

U javnosti se uz informacije o sudskom postupku već tjednima objavljuju i životne okolnosti tih osoba, brojni komentari na portalima i društvenim mrežama uključuju rasizam, ksenofobiju, homofobiju i transfobiju... Takve objave, osim na osobe uključene u ovaj slučaj, imaju negativan učinak i na druge osobe koje žive u RH, uključujući ranije posvojenu djecu putem međudržavnog posvojenja i njihove posvojitelje, ali i druge hrvatske građane te mogu poticati na njihovu diskriminaciju.

Tome svjedoče i roditelji odnosno obitelji u Hrvatskoj koje su ranije prošle proceduru međudržavnog posvojenja iz afričkih država, kod kojih ovakve poruke izazivaju strah i nesigurnost, a izloženi su i stigmatizaciji, čemu se treba suprotstaviti.

Mediji trebaju uvažavati dostojanstvo svakog čovjeka

Pučka pravobraniteljica građane poziva da se suzdrže od takvih komentara koji mogu biti ponižavajući ili poticati stereotipe, diskriminaciju, mržnju i nasilje. Podsjeća kako mediji, osim što su dužni prenositi vijesti na način koji uvažava dostojanstvo svakog čovjeka, imaju i obvezu prema Zakonu o elektroničkim medijima poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju.

U kontekstu ovog slučaja nije zanemarivo da se sam postupak međudržavnog posvojenja, u slučajevima kad države nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, iz perspektive zaštite prava djeteta pokazao manjkavim.

Međutim, naglašava pravobraniteljica Šimonović Einwalter, sami građani ne mogu snositi odgovornost za nejasnoće i manjkavosti procedura i propisa koje donosi država, a slijedom toga niti posvojitelji u pogledu procedura koje su bile na snazi dok su regulirali posvojenje.

Pučka pravobraniteljica otvorila je više predmeta vezano za taj slučaj, u kojima prati postupanje nadležnih državnih tijela. Između ostaloga, pisala je i Komisiji za ljudska prava Zambije, koja je nezavisna institucija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, pozivajući se na njihova izvješća o stanju u zatvorskom sustavu, arbitrarno lišavanje slobode te ugroze za transrodne osobe te tražeći pomoć i zaštitu ljudskih prava naših građana, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 17:01