UPOZORENJE

Pučka pravobraniteljica Vidović u Saboru: Nadam se da ćemo pokazati mladima da trebaju ostati u Hrvatskoj

 Darko Tomaš / CROPIX

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, podnoseći u srijedu u Hrvatskom saboru izvješće za 2017. godinu, poručila je kako se nada da će preporuke iz izvješća pridonijeti pozitivnim promjenama koje će pokazati mladima da u Hrvatskoj trebaju ostati.

"Nadam se da će rasprava biti usmjerena na rješenje kao doprinos pozitivnim promjenama koje će građani osjetiti u svakodnevnom životu, na radnom mjestu, u bolnicama, na fakultetima, u centrima za socijalnu skrb, u domovima umirovljenika, u učionicama", kazala je Vidović.

"Nadam se da ćemo pokazati mladima da ipak u Hrvatskoj trebaju ostati", rekla je pravobraniteljica poručivši svima koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske kako su njezine preporuke usmjerene na poboljšanje situacije u državi.

Započevši izlaganje citirajući Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a "sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima" Vidović je istaknula kako većina država svijeta danas jamči poštivanje ljudskih prava, ali da ni u jednoj od njih njihovo kršenje nije potpuno nepoznato.

U izvješću, kazala je, predloženo je više od 200 preporuka, a Vlada se u svom mišljenju konstruktivno očitovala o četvrtini preporuka.

Pravobraniteljica posebno upozorava na veliko siromaštvo u kojem žive mnogi građani i zbog kojeg imaju nejednak pristup pravima. Izdvaja i veliki broj pritužbi koje se odnose na kršenja radnih i službeničkih odnosa, te pravosuđe.

U odnosu na diskriminaciju temeljem etniciteta, najzastupljenija je diskriminacija u odnosu na Srbe, Rome te azilante, kazala je.

Kao područje u kojem nisu ostvareni pomaci izdvojila je zdravstvo s obzirom na dugačke liste čekanja, izostanak rješenja za skupe lijekove i dostupnost zdravstvenih usluga u ruralnim područjima.

"U prošloj je godini došlo do određenih pomaka naprijed, ali i ne do značajnih sustavnih promjena. Građani su se nastavili suočavati s gotovo identičnim preprekama zajamčenih prava i njihovih ostvarenja kao i ranijih godina" ustvrdila je.

Na inzistiranje Anke Mrak Taritaš (Glas) da izdvoji resor u kojem je ostvareno najveće poboljšanje, Vidović je kazala kako je sa svim resorima ostvarila bolju suradnju i komunikaciju, ali i kako je riječ o društvenim promjenama koje dolaze polako.

Sabina Glasovac (SDP) smatra pak da neočitovanje Vlade na 50 posto preporuka pravobraniteljice šalje lošu poruku.

Branimira Bunjca (Živi zid) zanimalo je je li bilo pritužaba zbog "teških roditelja" aludirajući na izjavu HDZ-ovog zastupnika Mladena Karlića o razlozima iseljavanja mladih, dok je njegov stranački kolega Ivan Pernar pohvalio izvješće. "Kada čitam izvješće kao da sam ga ja pisao, o tome ja trubim danima", rekao je .

Hrvoja Zekanovića (Hrast) zanimalo je mišljenje pravobraniteljice o vrijeđanju branitelja SDP-ovog Nenada Stazića, na što je ona kazala da njegovu izjavu osobno smatra neprihvatljivom te izvijestila da je zaprimila tri prijave vezane za tu izjavu o kojima će izvijestiti u izvješću za 2018.

Saborski zastupnik SDP-a prošlog mjeseca je na Facebooku uz ostalo napisao: "Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?", izazvavši niz reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 15:28