NIJE IH ŠTEDIO

Puhovski o DP-u: ‘Imaju veće oči nego želudac, zloćudni su, potkapacitirani, znam i što hoće biti kad odrastu...‘

- Oni se nisu u stanju baviti ni popisom literature za lektiru jer nemaju kapaciteta, kaže Puhovski

Žarko Puhovski 

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Politički analitičar Žarko Puhovski je u programu N1 televizije komentirao današnje izjave Milorada Pupovca i nastavak pregovora HDZ-a i DP-a o sastavljanju Vlade.

- DP bi htio biti AfD kada odraste, ali za razliku od njih oni nemaju nikakav intelektualni politički potencijal da preuzmu vlast. Oni imaju veće oči nego želudac, oni neće biti u stanju kapacitirati ono što im se nudi jer nemaju ljude. Oni su benigna skupina po kapacitetu, a namjere su zloćudne, ali imamo impotentnu desnicu. To uništava normalan raspored političkih snaga. Oni su zloćudni i koliko god bili slabi mogu promijeniti atmosferu. Međunacionalna atmosfera je dobra, imali smo postupno srastanje na razini susjeda, nogometa itd. Imamo relativno mali broj incidenata sa srpskim turistima na Jadranu. Sada se to može početi vraćati ako oni nastave sa svojom propagandom. Oni se nisu u stanju baviti ni popisom literature za lektiru jer nemaju kapaciteta, ali će dovesti do nesigurnosti nastavnika koji će morati dva puta promisliti koju će riječ izgovoriti i tu vidim opasnost, rekao je Puhovski i dodao:

- DP smatra da oni drže u šaci Plenkovića, što je u ovom trenutku točno, ali dok se Sabor ne konstituira. Nemamo još uvijek datum kada će Sabor biti sazvan, naš predsjednik se voli igrati čudotvorca, proglasio je srijedu neradnim danom, zaključio je Puhovski za N1.

Osvrnuo se i na današnje izjave Milorada Pupovca, čiji SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću za mandatara nove Vlade, a koji je rekao da je to odluka SDSS-a te da ih Domovinski pokret nije izgurao.

- Meni se čini kao jedino racionalno obrazloženje da Pupovac i ljudi oko njega smatraju da je opasnost po hrvatsku demokraciju takva da treba čuvati najmanje lošije rješenje. Da postoji realna opasnost s obzirom na situaciju u zemlji i da bi odlaskom Andreja Plenkovića zavladao kaos i vrsta nacionalističkog pritiska koja bi za manjine bila katastrofalna. Dobar argument za Pupovca je ponašanje Zorana Milanovića jer je to što je učinio neopisivo, ali Milanović je ispao iz igre. To što je učinio je zlo, uveo je i DP u mainstream, ali je izvan igre i više od njega nema opasnosti. Pupovac smatra da je to način pripitomljavanja. Oni će biti pripitomljen kada dođe vlast, to je čest slučaj, ali ne i uvijek, rekao je Puhovski.

Komentirao je i riječi Marija Radića, koji je izjavio da SDSS i srpska nacionalna manjina nisu isto.

- Srpska zajednica je u okvirima koji postoje odlučila izabrati ove ljude, Radić ponavlja Milanovićeve argumente. U ovom sustavu to su legitimni predstavnici Srba i ako ih vi ne priznajte onda hoćete uvesti prinudnu upravu nad jednom manjinom. Šire propagandu, nije baš tako da su se dobro odnosili prema srpskoj manjini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:28